Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
Search
Close this search box.
DIM_3806 copy

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

 

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης  λειτουργεί από το 2002 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στόχο τη μελέτη, έρευνα και προβολή του πολιτισμού της Θράκης. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899 στην Αλεξανδρούπολη…

Το 2015 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης εντός και εκτός της Ελλάδας.

 

Η συλλογή του Μουσείου αποτελείται από 5.000 αντικείμενα, αρχειακό φωτογραφικό υλικό, καταγραφές και 3.700 βιβλία.  Στο χώρο του Μουσείου εκτίθεται ένα μέρος της συλλογής του Μουσείου που αριθμεί 500 αντικείμενα οργανωμένα στις εξής θεματικές ενότητες :

 

 

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται χρονικά καλύπτουν την εποχή από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου.

Το  εκθεσιακό εθνολογικό και ιστορικό υλικό έχει οργανωθεί σε δύο χρονικούς άξονες:

Α)Τον γραμμικό εξελικτικό χρόνο της ιστορικής παρουσίας  στη Θράκη και που εμφανίζεται επιταχυνόμενος ιδιαίτερα μετά την αστικοποίηση του χώρου το 19ο και κυρίως τον 20ο.

Β) τον  ακίνητο χρόνο της μακράς διάρκειας που ακολουθεί τον κύκλο της σποράς και του καρπού και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις αγροτικές παραγωγικές δραστηριότητες.

Η περιήγηση με βάση τους δύο χρόνους γίνεται μέσα από την βιντεοσκοπημένη ξενάγηση, τα αντικείμενα, τους χάρτες, το φωτογραφικό υλικό την προβολή ψηφιακών ταινιών και  το βοηθητικό ιστορικό υλικό.

 

 

Διεύθυνση: 14ης Μαΐου 63, Αλεξανδρούπολη

Τηλέφωνο: 25510 36663

Site: https://emthrace.org/

email: [email protected]

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »