Visitalexandroupoli.gr

Δέλτα Έβρου: Αργυροπελεκάνοι και φλαμίνγκο στο σύνορο της Φύσης

Εδώ ο ουρανός γεμίζει με τα φτερουγίσματα των αργυροπελεκάνων, εκατοντάδες φλαμίνγκο «βάφουν» ροζ τον ορίζοντα και τα άγρια άλογα παρατηρούν στωικά κάθε μας κίνηση.

Το Δέλτα είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς φυσικούς προορισμούς της χώρας μας, όπου η φύση κυριαρχεί και η γαλήνη αγκαλιάζει κάθε επισκέπτη. Εδώ, το Θρακικό πέλαγος συναντά τα νερά του Έβρου, αποκαλύπτοντας τη ζωή σε όλο της το μεγαλείο.
Η περιήγηση με βάρκα στα ήρεμα κανάλια και τα νερά του δεν είναι απλώς μια εξερεύνηση αλλά ένα ταξίδι γεμάτο έμπνευση, καθηλωτικές εικόνες και μια βαθιά σύνδεση με την άγρια ομορφιά αυτού του ιδιαίτερου τόπου, που αξίζει να ανακαλύψει κανείς.

Ο Έβρος είναι ένας μεγάλος ποταμός, με συνολικό μήκος περίπου 530 χλμ., με τεράστια ιστορική και περιβαλλοντική σημασία. Οι αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν τον μεγαλύτερο ποταμό του τότε γνωστού κόσμου, αν και είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τον Δούναβη.

Η περιήγηση με βάρκα στα νερά και στα κανάλια του Δέλτα αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία/Photο: Παν. Σαββίδης

Περίπου 30 χιλιόμετρα πριν τις εκβολές του, ο ποταμός διασχίζει τη λεγόμενη δελταϊκή πεδιάδα, ένα μοναδικό τρίγωνο γης 200.000 στρεμμάτων, που αποτελεί καταφύγιο για πλήθος άγριων ζώων. Στις εκβολές του ποταμού βρίσκονται δύο μεγάλες λιμνοθάλασσες, η Δράνα και τα Παλούκια, που μαζί με τα κανάλια και τις νησίδες, αποτελούν την καρδιά αυτού του οικοσυστήματος. Τα αναχώματα, που κατασκευάστηκαν από τη δεκαετία του 1950, έχουν δημιουργήσει διαδρομές που οδηγούν τους ταξιδιώτες στα πιο απομακρυσμένα και μαγευτικά σημεία του Δέλτα.

Οι δρόμοι κινούνται επάνω στα αναχώματα, που «αγκαλιάζουν» το Δέλτα/Photo: Shutterstock

Η μεγάλη αξία του έγκειται στην εντυπωσιακή βιοποικιλότητα που φιλοξενεί. Η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για περισσότερα από 322 είδη πουλιών, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Ευρώπη για τη φώλιαση και την ανάπαυση υδρόβιων και μεταναστευτικών πουλιών. Το Δέλτα προστατεύεται βάσει διεθνών συμφωνιών, όπως η Σύμβαση Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura 2000, και λειτουργεί ως σημαντικός οικολογικός κόμβος για την αναπαραγωγή, τη φώλιαση και τη μετανάστευση των πουλιών. Η περιήγηση στα νερά και τα κανάλια του Δέλτα του Έβρου προσφέρει απόλυτη γαλήνη και αναζωογόνηση, μέσα σε τοπία που μαγεύουν την ψυχή. Μια εμπειρία που ζήσαμε μαζί με τον Χρήστο Πασχαλάκη, ιδιοκτήτη της Delta Evros Explorer (Τηλ. 6977509107), ο οποίος, με τη βαθιά γνώση και την αγάπη του για την περιοχή, μας ξενάγησε στον πλούτο της.

Tα μεγάλα κανάλια οδηγούν στην «καρδιά» του Δέλτα/Photo: Παν.Σαββίδης

Μπήκαμε στη βάρκα από τη θέση Σκυλομπούγαζο, που «δένουν» και οι ψαράδες της περιοχής, περίπου 18 χλμ. απόσταση από το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου (Τηλ. 2551061000) πριν το χωρίο Λουτρά. Πλέοντας στα κανάλια, φλαμίνγκο με το εντυπωσιακό ροζ χρώμα τους περπατούσαν στα ρηχά νερά, ενώ ερωδιοί και χουλιαρομύτες έψαχναν για τροφή. Η παρουσία αυτών των πουλιών, τόσο κοντά μας, μας έδωσε την αίσθηση ότι γινόμαστε μέρος του μαγικού αυτού οικοσυστήματος, με τις σιωπηλές κινήσεις των πουλιών και τους ήχους της φύσης να δημιουργούν ατμόσφαιρα απόλυτης ομορφιάς και γαλήνης.

Οδηγός μας στη μαγευτική περιήγηση ο Χρήστος Πασχαλάκης από την Delta Evros Explorer/Photo: Παν.Σαββίδης

Ο Χρήστος, με την εμπειρία του, μας ενημερώνει αναλυτικά για τα διάφορα είδη πουλιών, τη συμπεριφορά τους και τον ρόλο που παίζει το Δέλτα στη διατήρησή τους. Ήταν σαν να παρακολουθούμε ένα ζωντανό ντοκιμαντέρ στο National Geographic, με το Δέλτα να μας αποκαλύπτει τα πιο όμορφα μυστικά του. Αυτή η εμπειρία δεν ήταν απλώς μια παρατήρηση· ήταν μια ουσιαστική σύνδεση με τη φύση και την ομορφιά του Δέλτα.

Οι Αργυροπελεκάνοι δίνουν το δικό τους χρώμα στο Δέλτα/Photo: Shutterstock

Στο βάθος, πίσω από τις καλαμιές, διακρίνεται καθαρά στο τουρκικό έδαφος η πόλη Αίνος, γνωστή σήμερα ως Ενέζ. Η Αίνος υπήρξε σημαντική πόλη της Θράκης, με ελληνική παρουσία έως το 1923. Από εκεί καταγόταν η θρυλική Δόμνα Βισβίζη, καπετάνισσα της Επανάστασης του 1821, που έπαιξε ενεργό ρόλο στον αγώνα. Διασχίζοντας τα κανάλια του Δέλτα, επάνω στις μικρές καταπράσινες νησίδες, βλέπουμε τις χαρακτηριστικές καλύβες κατασκευασμένες με ξύλα και λαμαρίνες. Οι καλύβες αυτές χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους ψαράδες, που συνεχίζουν να ακολουθούν τους ρυθμούς του Δέλτα, ζώντας σε απόλυτη συνύπαρξη με τη φύση. Η καθημερινότητά τους, μερικές φορές παραμένοντας για μέρες ολόκληρες μέσα στο Δέλτα, περιλαμβάνει παραδοσιακές τεχνικές ψαρέματος που περνούν από γενιά σε γενιά.

Πίσω από τις καλαμιές του Δέλτα η Τουρκία και η πόλη Αίνος (Ενέζ)/Photo: Παν.Σαββίδης
Καλύβες ψαράδων επάνω στις νησίδες της του Δέλτα/Photo: Παν.Σαββίδης

Οι ψαράδες του Δέλτα δεν είναι απλώς μέρος του τοπίου, αλλά επιτελούν και εθνικό έργο. Με την ελληνική σημαία να κυματίζει στις καλύβες τους και στις βάρκες τους, διαφυλάσσουν την ελληνική κυριαρχία σε μια περιοχή όπου οι γείτονες προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους. Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, ο Χρήστος συνεχίζει να μας μιλάει με πάθος για το Δέλτα, την περιβαλλοντική του σημασία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Με καταγωγή από τα Λουτρά Έβρου ο ίδιος, και χρόνια εμπειρίας, αφιέρωσε όλη του την προσπάθεια για να αναδείξει το Δέλτα και να προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μαγευτική ομορφιά και τον πλούτο του.

Ο Χρήστος μέσα από τη δουλειά του αναδεικνύει τον πλούτο του Δέλτα/Photo: Παν.Σαββίδης

Η επίσκεψή μας στο Δέλτα του Έβρου δεν ήταν απλά μια περιήγηση στη φύση, αλλά μια βαθύτερη εμπειρία. Η σύνδεση με το τοπίο, η επαφή μας με την άγρια ζωή και η αίσθηση ότι βυθιζόμαστε σε έναν κόσμο όπου η φύση κυριαρχεί, έκαναν το ταξίδι αυτό αλησμόνητο. Είτε για παρατήρηση πουλιών είτε για να γνωριμία με την τοπική κουλτούρα των ψαράδων, το Δέλτα του Έβρου προσφέρει μια εμπειρία γεμάτη ομορφιά, έμπνευση και απόλυτη ηρεμία.

Η περιοχή είναι καταφύγιο για περισσότερα από 322 είδη πουλιών/Photo: Παν.Σαββίδης

Πηγή:travel.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »