Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
Search
Close this search box.
DSC07029

Εκδρομή στη Λευκίμη Έβρου

Η φθινοπωρινή-χειμωνιάτικη εκδρομή  στη  Λευκίμη (52 χλμ  ΒΑ της Αλεξανδρούπολης) είναι ότι χρειάζεστε για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και το άγχος της πόλης, απολαμβάνοντας όμορφους περιπάτους στο δάσος μαζί με τη γοητεία του μικρού γραφικού χωριού!

Η Λευκίμη, βυθισμένη σε μια γλυκιά μελαγχολία μιας άλλης εποχής,  κατείχε κάποτε σημαντική θέση στην οικονομία της περιοχής και αξιόλογη αρχιτεκτονική με σημαντικούς μάστορες πέτρας. Στην πλατεία του χωριού μισογκρεμισμένο το αρχοντικό Κιρμιζή, μια επιβλητική μορφή από τις αρχές του αιώνα, με τα προσεκτικά λαξευμένα λίθινα της στοιχεία, τις κομψές γωνιές και την όλη της διάρθρωση, ζωντανεύει την ευγένεια και την υψηλή αισθητική μιας εποχής, όχι και τόσο μακρινής τελικά!

Εδώ στην μικρή πανέμορφη πλατεία θα απολαύσετε τον ελληνικό καφέ μαζί με τα γνωστά λουκούμια της Λευκίμης, τριαντάφυλλο και περγαμόντο… μια γλυκιά ευδαιμονία! Και γιατί όχι, ένα τσιπουράκι με μεζεδάκι στον μικρό καφενέ…

Περπατήστε μέχρι το μεγαλοπρεπή ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου, τόσο επιβλητικός και τόσο πανέμορφος μέσα στην ταπεινότητά του!

Στο εσωτερικό, το ξυλόγλυπτο τέμπλο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την συμμετρική σύνθεση δύο σκαλιστών  δρακόντων από τα στόματα των οποίων ξεπηδούν οι Ευαγγελιστές εν μέσω φλογών. Το τέμπλο συνδυάζει τοπικά «αρχαία» στοιχεία με νεωτεριστικές μπαρόκ επιδράσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εικόνες του 1834 και του 1850. Οι εικόνες του Αϊ Γιώργη είναι δίγλωσσες σε Ελληνική και Κυριλλική γραφή. Το στυλ των εικόνων της Παναγιάς της βρεφοκρατούσας, του Χριστού και του Αγ. Προδρόμου, παραπέμπουν σε Ρωσικά αντίστοιχα.

Περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια και ανηφορήστε στο λόφο απέναντι από την εκκλησία, για να απολαύσετε την πανέμορφη ανεμπόδιστη θέα!

Εκεί θα ανακαλύψετε  ένα πραγματικό διαμάντι, το Μουσείο Άρτου και Σίτου!

Πρόκειται για ένα  ιδιωτικό μουσείο σε ένα υπέροχο ανακαινισμένο ιδιαίτερο σπίτι, όπου εκτίθενται όλα τα αντικείμενα και εργαλεία που αφορούν τον κύκλο του ψωμιού, από τον σπόρο μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο τραπέζι μας.

Χαλαρώστε μαζί με την αγαπημένη σας παρέα σε έναν από τους όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες του χωριού, απολαμβάνοντας ένα ήρεμο, ζεστό και ανεπιτήδευτο Σαββατοκύριακο!

 

Μάθετε περισσότερα για τα κορυφαία αξιοθέατα και τις περιοχές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στον Έβρο και γνωρίστε περισσότερα για την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »