Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
Search
Close this search box.
Διδυμότειχο Έβρου

Εκδρομή στο Διδυμότειχο

Το Κάστρο του Διδυμοτείχου.

Από την αρχή κιόλας της διαδρομής, ανηφορίζοντας τον λόφο του Καλέ, σίγουρα θα προσέξει κανείς τους πλινθόκτιστους δρόμους και τα γραφικά παραδοσιακά κτήρια.

Μέσα στο Κάστρο μπορείτε να θαυμάσετε τους 24 πύργους και τους μεταβυζαντινούς ναούς, που διατηρούνται σήμερα, αλλά και τις διασκορπισμένες σπηλιές, οι οποίες παλιότερα χρησίμευαν ως αποθήκες, δεξαμενές νερού ή καταφύγια.

Κατά την επίσκεψή σας, μπορείτε να σταματήσετε στο τουριστικό περίπτερο, όπου θα ενημερωθείτε, με εξελιγμένα μέσα, για την πόλη και την ιστορία της.

Μία από τις στάσεις σίγουρα θα είναι σε ένα μικρό, πέτρινο βωμό, όπου οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου συνήθιζαν να θυσιάζουν κάθε χρόνο κοκόρια προς τιμήν του Ασκληπιού. Λίγο πιο πάνω μπορεί κανείς να βρει την, περιφραγμένη από ψηλό τοίχο, αρμένικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Παλαιοκαστρίτη, αλλά στο εσωτερικό του Κάστρου υπάρχει και ένα μικρό ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου.

Για να κάνετε την επίσκεψή σας πιο ενδιαφέρουσα, οφείλετε να επισκεφθείτε τις Σαράντα Καμάρες και να αναζητήσετε την απαρχή των θρύλων που έχουν συνδεθεί μαζί τους.

Μια μικρή αναφορά στην ιστορία του.

Το Κάστρο του Διδυμοτείχου είναι από τα πιο σημαντικά κάστρα των Βαλκανίων και αποτελεί ορόσημο λόγω της γεωστρατιγικής του θέσης.

Δείγματα οικοδόμησης των τοίχων του κάστρου υπάρχουν πολύ πριν από τους Βυζαντινούς χρόνους, όμως η ύπαρξη του Κάστρου, όπως είναι σήμερα, χρονολογείται στον 6ο αιώνα.

Υπήρξε έδρα των αυτοκρατόρων Ιωάννη του Γ΄ Παλαιολόγου και του Ιωάννη του Στ΄ Καντακουζηνού κατά τη διάρκεια των δύο καταστροφικών εμφυλίων πολέμων του πρώτου μισού του 14ου αιώνα.

Το Διδυμότειχο κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1361, κάνοντας το Κάστρο να χάσει την γεωστρατηγική του σημασία. Έτσι, δεν το συντηρήσαν ποτέ, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους επιδρομείς ανά τους καιρούς.

Θρύλοι που συνοδεύουν το Κάστρο.

Ένας από τους θρύλους θέλει τις Σαράντα Καμάρες να κρύβουν βασιλικούς θησαυρούς.

Σύμφωνα με τον πιο γνωστό θρύλο, όμως, το Κάστρο του Διδυμοτείχου κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και η τότε βασιλοπούλα έπεσε με το άλογό της από τον πύργο του Κάστρου. Μαθαίνοντας τα γεγονότα, ο πατέρας της, χωρίς να θέλει να πιστέψει πως το Κάστρο πλέον βρίσκεται στα χέρια των Οθωμανών, είπε:

«Για να το πιστέψω, πρέπει αυτοί οι κόκορες που μαγειρεύουμε εδώ, να σηκωθούν και να λαλήσουν.»

Έτσι κι έγινε. Ο βασιλιάς, τότε, ανέβηκε στο άλογό του και κατέφυγε μέσα στο δάσος.

Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, οι κάτοικοι συνήθιζαν να κάνουν μεγάλες γιορτές κάθε 11 Φεβρουαρίου.

Μουσεία στο Διδυμότειχο.

Εννοείται πως οι λάτρεις των τεχνών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι από το Διδυμότειχο, καθώς έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν κάποιο από τα ιδιαίτερα μουσεία της πόλης.

Ξεκινώντας από το Βυζαντινό Μουσείο μαθαίνουμε για την ιστορία και την σημαντικότητα της πόλης τα παλαιότερα χρόνια. Μέσω της παράλληλης αφήγησης ο επισκέπτης μαθαίνει πως το Διδυμότειχο αποτέλεσε διοικητική και στρατιωτική βάση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έγινε πρωτεύουσα του Βυζαντίου τρεις φορές. Σε κάθε ενότητα του μουσείου υπάρχει πλούσιο υλικό, εμπλουτισμένο από βιντεοπροβολές και διαδραστικές εφαρμογές για μια πιο ευχάριστη εμπειρία. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο χώρος του μουσείου παρέχει εύκολη πρόσβαση και πάρκινγκ στα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Στο Λαογραφικό Μουσείο μπορείτε να δείτε περίπου 2500 εκθέματα, μεταξύ των οποίων παραδοσιακές ενδυμασίες και άλλα είδη ένδυσης της περιοχής. Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε τα κεντητά και υφαντά στρωσίδια σπιτιού, παραδοσιακά κοσμήματα, εκκλησιαστικά είδη, εικόνες και σκεύη, αγροτικά εργαλεία και εργαλεία υφαντικής, εργαλεία των παραδοσιακών τεχνιτών της περιοχής, καθώς και δύο μαρμάρινα ανάγλυφα με παράσταση του «Θράκα Ιππέα», θεότητα  των Θρακών.

Αξιόλογα εκθέματα που θα δείτε είναι επίσης, ένας παραδοσιακός αποστακτήρας για την παρασκευή της ρακής, ένα παλιό κατάστιχο οινοπωλείου, σύνεργα παλιού τυπογραφείου, ένα σησαμελαιοτριβείο και αρκετό αρχειακό υλικό, το οποίο προέρχεται από δωρεές.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο βρίσκεται στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας. Διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή εικόνων και άλλων ιερών αντικειμένων, σκευών, αμφίων κ.α. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων περιλαμβάνει εικόνες, που χρονολογούνται από το τέλος του Βυζαντίου έως και τον 20ο αιώνα. Ένας λόγος να το επισκεφθείτε είναι πως κάποια από τα εκθέματα του μουσείου τα οποία πρόκειται να δείτε είναι σπάνια και μεγάλης αξίας.

Το κτίριο του Στρατιωτικού Μουσείου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1907, πριν την απελευθέρωση της πόλης. Πέρα από τα εκθέματά του, το συγκεκριμένο μουσείο έχει επίσης ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Εδώ θα περιηγηθείτε σε αίθουσες που περιέχουν φωτογραφικό και ιστορικό υλικό από τους διάφορους αγώνες του έθνους. Οπλισμοί, στολές διαφόρων εποχών, μετάλλια, παράσημα, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, στρατιωτικά κειμήλια, είναι μόνο κάποια από τα εκθέματα που έχετε την δυνατότητα να δείτε στο μουσείο. Το συγκεκριμένο μουσείο επίσης διαθέτει εύκολη πρόσβαση στα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Τέλος, η Δημοτική Πινακοθήκη Ναλμπάντη είναι μία αστική οικία του μεσοπολέμου, η θέα της οποίας είναι μαγευτική και βλέπει στον Ερυθροπόταμο, στον Έβρο, και σε κάποια τουρκικά χωριά. Όλοι οι πίνακες και οι τοιχογραφίες του κτηρίου αποτελούν δωρεά του κ. Ναλμπάντη και είναι κυρίως επηρεασμένοι από τοπία του Διδυμοτείχου. Στις τοιχογραφίες μπορείτε να προσέξετε βυζαντινά διακοσμητικά, τα οποία συναντούμε και στις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης.

Τέμενος.

Άλλο ένα αξιόλογο αξιοθέατο – και πόλος έλξης επισκεπτών – του Διδυμοτείχου είναι το Τέμενος Μεχμέτ ή Τέμενος Βαγιαζήτ, μουσουλμανικό τζαμί της πόλης, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως το πιο σημαντικό ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης.

Πέρα από το περίτεχνα διακοσμημένο με μοτίβα εξωτερικό του κτηρίου, θα βρείτε σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον στο εσωτερικό του. Τον κεντρικό χώρο καλύπτει ένας διακοσμητικός θόλος, ο οποίος αποτελείται από μικρές σανίδες, και αναρτάται από τον ξύλινο σκελετό της στέγης, καταλήγοντας σε τέσσερις πεσσούς μέσω ισάριθμων διακοσμητικών, ξύλινων τριγώνων.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, στον βόρειο τοίχο υπήρχε η αναπαράσταση μιας προσευχόμενης γυναίκας, μοναδικό κομμάτι στην ισλαμική τέχνη, η οποία δυστυχώς καταστράφηκε από την υγρασία. Δεν θα μείνετε όμως απογοητευμένοι, καθώς στον νότιο τοίχο μπορείτε να δείτε μία μοναδική τοιχογραφία επάνω από το ιερό. Η τοιχογραφία αναπαριστά μια ουράνια πόλη, που μοιάζει με το περίφημο ψηφιδωτό του Τεμένους Ομάρ στη Δαμασκό. Οι υπόλοιποι τοίχοι είναι επίσης διακοσμημένοι με ρητά και γνωμικά από το Κοράνι. Μία από τις προσευχές είναι γραμμένη σε σχήμα αστραπής και θεωρούνταν από τους μωαμεθανούς ως προστασία από την πτώση κεραυνού.

Δίπλα από το ιερό μπορούμε να δούμε τον «θρόνο», που σώζεται ακόμα, ενώ στο βόρειο τμήμα υπάρχει η εξέδρα.

Το τέμενος αυτό αποτελεί μνημείο πολιτισμού, και μια επίσκεψη σε αυτό μπορεί σίγουρα να ανοίξει τους ορίζοντές σας.

Φαγητό.

Φυσικά σε κάθε εκδρομή θέλουμε να ξαποστάσουμε για λίγο απολαμβάνοντας τις γεύσεις που έχει να μας προσφέρει η κάθε περιοχή.

Στο Διδυμότειχο, λοιπόν, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις κλασικές επιλογές σουβλάκι και πίτσα, ή να κάτσετε σε κάποιο από τα παραδοσιακά ψητοπωλεία και ταβερνάκια της πόλης.

 

Μάθετε περισσότερα για τα κορυφαία αξιοθέατα και τις περιοχές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στον Έβρο και γνωρίστε περισσότερα για την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »