Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
Search
Close this search box.
Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου στα Λάβαρα

Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στα Λάβαρα

Σε ένα χωριό του Έβρου, τα Λάβαρα, συναντάμε την περίφημη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Η εκκλησία αυτή χτίστηκε το 1834 προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου και είναι ξυλόστεγη βασιλική.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα, όμως, τη σημαντικότητα του ναού, ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στο χωριό των Λαβάρων.

Στα Λάβαρα, γνωστά και ως Σαλτίκιοϊ, όπως ήταν γνωστό παλιότερα το χωριό, ξεκίνησε ένα επαναστατικό κίνημα των κατοίκων το 1821, για άγνωστους μέχρι και σήμερα λόγους, όταν οι κάτοικοί του εξουδετέρωσαν τουρκική στρατιωτική δύναμη στη θέση «Κουρί». Το χωριό πήρε το νέο του όνομα το 1920 από τη γαλάζια σημαία με μαύρο σταυρό που ύψωσαν οι κάτοικοι του χωριού κατά τη διάρκεια αυτής της επανάστασης. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, λοιπόν, χτίστηκε ως ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης των κατοίκων του χωριού, που συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή μάχη.

Ενώ δεν υπάρχουν γραπτές ιστορικές πηγές γι’ αυτό το γεγονός, ένας από τους πιθανούς λόγους που η εκκλησία πήρε το όνομα του Αγίου Αθανασίου είναι επειδή η μάχη έγινε την ίδια μέρα που γιορτάζει το όνομα του Αγίου.

Στην κεντρική είσοδο του Ιερού Ναού μπορεί κανείς να βρει τη δυσανάγνωστη, πλέον, επιγραφή με βυζαντινά γράμματα η οποία αναφέρει:

ΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΑΛΤΙΚΙΟΪ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ

ΜΕ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤ/ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟ

ΤΕΙΧΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΔΕ ΚΑΙ

ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΩΝ ΤΕ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΗΔΩΝ ΚΑΙ

ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΥΤΩΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 1834

ΚΑΙ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 24 ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΛΦΑ

 

Μπορεί, όπως αναφέραμε, να μην υπάρχουν πηγές εκείνης της εποχής για να μας επιβεβαιώσουν τα γεγονότα, όμως σκελετοί και κομμάτια από σπασμένα όπλα της εποχής εντοπίζονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια στο σημείο που έγινε η μάχη.

Για τους επισκέπτες, αποδεικτικό εκείνης της εποχής είναι και οι ταφόπλακες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ιερού, με μισοσβησμένες, από τα χρόνια, επιγραφές και ημερομηνίες που προδίδουν τα γεγονότα.

Φέτος, στις 9 Μαΐου 2021, ο Δήμος Σουφλίου διοργάνωσε μια φαντασμαγορική εκδήλωση προς τιμήν του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως και να ‘χει, τα Λάβαρα αλλά και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου κρύβουν ιστορικά μυστήρια που περιμένουν τον επισκέπτη να τα εξερευνήσει.

Μάθετε περισσότερα για τα κορυφαία αξιοθέατα και τις περιοχές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στον Έβρο και γνωρίστε περισσότερα για την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »