Visitalexandroupoli.gr

Ιερά Μονή Παναγιάς του Έβρου

Ιερά Μονή Παναγιάς του Έβρου

Η Ιερά Μονή Παναγίας ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Μάκρης και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από αυτήν. Ιδρύθηκε το 1978 από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσ/νίκης κ. Άνθιμον Ρούσσαν. Επανδρώθηκε το 1983 και σήμερα αριθμεί πενήντα Μοναχές με Καθηγουμένη.

Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει το αρχικό σε σχήμα Π – διώροφο οίκημα κελιών και χώρων υποδοχής γύρω από το Καθολικό τη Μονής και τη νέα πτέρυγα, δηλαδή τράπεζα, κουζίνα, αποθηκευτικοί χώροι, εργαστήρια, βιβλιοθήκη και συμπληρωματικά κελιά. Η Ιερά Μονή είναι περιτοιχισμένη και περιβάλλεται από ελαιώνες καλλιεργούμενους από τις Μοναχές.

Ας κάνουμε μια Ιστορική Αναδρομή.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Έβρου φυσικά και έχει ιστορία διότι τον Ιούλιο του 1974, ο Νεοεκλεγείς Μητροπολίτης της Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) Άνθιμος παρατήρησε ότι εντός ορίων της επαρχίας του, δεν υπήρχε μοναστήρι ούτε καν Μετόχι άλλης Μονής.

Έτσι λοιπόν η ανάγκη για σύσταση μιας Μονής με μοναστική αδελφότητα , ώθησαν τον ποιμενάρχη να προβεί σε ανέργεση του Καθολικού της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο κτήμα της Μάκρης που ήταν ιδιοκτησία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η επίσκεψή σας στην Μονή, δεν θα υστερεί καθόλου σε πνευματική περιουσία αφού με μέριμνα μπορείτε να δείτε τα Ιερά Λείψανα τα οποία έχουν αποθηκευτεί στο κειμήλιο-φυλάκιο της Ιεράς Μονής πολλών Αγίων.

Είναι μία μεγάλη Ιερά Μονή η οποία έχει 40 ασκούμενα παραδοσιακά διακονήματα όπως είναι η αγιογραφία ,η ιεροραπτική ,η εκκλησιαστική κεντητική  ,η κατασκευή μοσχοθυμιάματος και μικροαντικειμένων και η κηροπλαστική.

Η μονή συνδέεται με Μονές ομόδοξων χωρών όπως είναι η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Συρία και ο Λίβανος και φιλοξενεί μοναχές προς εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, της Βυζαντινής Μουσικής και των ενεργών διακονημάτων.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Έβρου επίσης γιορτάζει την Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πανηγυρίζει το μοναστήρι ‘’Η Παναγία του Έβρου’’ το οποίο αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία για την Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως επειδή, αθόρυβα και σεμνά, χαρίζει τις πνευματικές του ευεργεσίες σε πολλούς συμπατριώτες μας και σκεπάζει με τις προσευχές των αδελφών, τα προβλήματα και τις ανάγκες της επαρχίας μας.

Στη Μονή επίσης υπάρχει ακριβές αντίγραφο της εικόνας της «Παναγίας Τριχερούσας», το πρωτότυπο της οποίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους και αποδίδεται στον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό. Η εικόνα είναι η μοναδική εικόνα της Θεοτόκου.

Απεικονίζει την Παναγία στην κλασική απεικόνιση της με τον Ιησού στα χέρια της. Η διαφορά της όμως είναι πως κάτω από δεξί χέρι της, στην αριστερή πλευρά της εικόνας όπως την κοιτά κάποιος, υπάρχει ένα ακόμη χέρι.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ KAI H ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Η αρχική εικόνα ανήκε στην οικογένεια του Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος έζησε τον έβδομο αιώνα στη Δαμασκό (εξ ου και το Δαμασκηνός) της Συρίας. Ο Ιωάννης ήταν Χριστιανός. Ταυτόχρονα ήταν σύμβουλος του Χαλίφη Ουαλίδ της Συρίας για θέματα που αφορούσαν τον χριστιανικό πληθυσμό.

Λέγεται πως οι θέσεις του κατά των εικονομάχων προκάλεσαν την αντίδραση του παλατιού στην Κωνσταντινούπολη. Εξαιτίας αυτής της στάσης του θέλησαν να δημιουργηθεί μια πλεκτάνη εις βάρος του και στο τέλος να συλληφθεί.

Ο Χαλίφης, βέβαιος ότι ο Ιωάννης τον είχε προδώσει, διέταξε να του κόψουν το χέρι, όπως κι έγινε. Μπροστά σε αυτήν την εικόνα της Παναγίας, ο Ιωάννης προσευχόταν συνεχώς ζητώντας από την Θεοτόκο να τον θεραπεύσει. Γονατισμένος μπροστά στο εικόνισμα είχε κοντά του το ακρωτηριασμένο μέλος και προσευχόταν με ένταση.

Το επόμενο πρωί, όταν ξύπνησε, το χέρι του είχε θεραπευτεί. Θέλοντας να ευχαριστήσει την Παναγία, έφτιαξε ένα ασημένιο αντίγραφο του κομμένου του χεριού και το εναπέθεσε στην εικόνα.

Από τότε έμεινε στην εικόνα και κατ’ επέκταση στην Παναγία το προσωνύμιο «Τριχερούσα», δηλαδή η Παναγία με τα τρία χέρια.

 

Τηλέφωνο: 25510 71263

 

Μάθετε περισσότερα για τα κορυφαία αξιοθέατα και τις περιοχές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στον Έβρο και γνωρίστε περισσότερα για την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »