Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
IMG_2450n-2048x1751

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

 

 

Το τριώροφο κτίριο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης –που εγκαινιάστηκε το 1995- βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. 

Το μουσείο έχει συνολικό εμβαδόν 700 τ.μ. τα οποία αναπτύσσονται σε τέσσερα επίπεδα.

  • Στον Α’ όροφο του κτιρίου υπάρχει η μόνιμη έκθεση με την ιστορία της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής της, από τη δημιουργία της μέχρι περίπου τη δεκαετία του ’70. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε το 2011, αρθρώνεται σε θεματικές ενότητες μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση, με τη χρήση φωτογραφικών συνθέσεων και αναπαραστατικού υλικού, με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές, όπως επίσης και με συλλογές τεκμηρίων και κειμηλίων από δωρεές συλλεκτών και ιδιωτικών ή δημόσιων φορέων.

 

 

Οι θεματικές ενότητες ξεκινούν με αναφορά στους αρχαιολογικούς χώρους, τα ευρήματα και τους σημαντικούς οικισμούς στο ιστορικό της περιβάλλον, που μαρτυρούν την παρουσία ζωής από τα προϊστορικά χρόνια.

  • Ο ημιώροφος φιλοξενεί μέρος από την αξιόλογη συλλογή της Ελένης Φιλιππίδη, προσωπικότητας με καθοριστικό ρόλο στη πολιτιστική ζωή της πόλης μεταπολεμικά. Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε το 2015 παρουσιάζονται μέσα από μοναδικά εκθέματα και αναπαραστάσεις, η ζωή, οι δραστηριότητες, οι ιδιότυπες ενδυμασίες και η τέχνη των Σαρακατσάνων της Θράκης. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 1800 μοναδικά αντικείμενα, που κυρίως είναι τμήματα ενδυμασιών ανδρικών, γυναικείων, παιδικών, με σημαντικότερο την γυναικεία ποδιά, την Σαρακατσάνικη παναούλα με τους ιδιαίτερους συμβολισμούς και τα θέματα που αντιστοιχούσαν στους μεγάλους σταθμούς της ζωής της Σαρακατσάνας.
  • Ο ισόγειος χώρος αναβαθμίστηκε αισθητικά και εξοπλίστηκε τεχνολογικά το 2015 με τα πιο σύγχρονα μέσα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκδηλώσεων και των περιοδικών εκθέσεων που διοργανώνει το μουσείο, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε πωλητήριο αναμνηστικών ειδών και εκδόσεων.
  • Στο υπόγειο, τέλος, υπάρχουν οι συλλογές, το αρχειακό υλικό και η βιβλιοθήκη του Μουσείου.
    To Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, γενικότερα, αναπτύσσει μια πολύπλευρη δραστηριότητα στα πλαίσια του πολιτιστικού, κοινωνικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού του ρόλου. Φιλοξενεί αξιόλογες περιοδικές εκθέσεις ιστορικού και εικαστικού περιεχομένου σε συνεργασία πολλές φορές με άλλα μουσεία, πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα της χώρας. Φιλοξενεί παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές διαλέξεις και διοργανώνει συνέδρια, ημερίδες με θέματα που αγγίζουν τον σύγχρονο προβληματισμό της κοινωνίας μας, ομιλίες με προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού που διακρίνονται για την καταξίωσή τους και για την αναγνώριση του έργου τους από την επιστημονική και πνευματική κοινότητα της χώρας μας και του εξωτερικού, καθώς και εκδρομές ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εκπαιδευτικό ρόλο αφενός με τις επισκέψεις-ξεναγήσεις μαθητών των σχολείων στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου, και αφετέρου με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για όλες τις σχολικές βαθμίδες, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων – συνεργατών του μουσείου, μουσειοπαιδαγωγών, εκπαιδευτικών, καθηγητών και φοιτητών του Δ.Π.Θ., οι οποίοι σχεδιάζουν ειδικά προγράμματα στηριζόμενοι σε σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις από τον χώρο της παιδαγωγικής και της μουσειακής εκπαίδευσης.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Σάββατο 10:30-14:30
Κυριακή: Κλειστά

 

Επικοινωνία:
Διεύθυνση: Λ. Δημοκρατίας 335, Aλεξανδρούπολη
e-mail: info@ismo.gr
Τηλέφωνο: 25510 28926

Site: www.ismo.gr

Facebook: https://www.facebook.com/ismoalex

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »