Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
280534012_550569209745834_1480431046139436269_n

Πλεύση από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το γαλανό του Θρακικού πελάγους και τ’ ουρανού σμίγουν σε νέες ξεχωριστές μπλε αποχρώσεις, η φωνή των πουλιών και ο ρυθμικός ήχος απ΄ τα κατάρτια των ιστιοφόρων στο λίκνισμα του ανέμου κάνουν το νου των επισκεπτών να περιπλανιέται σε μέρη διαφορετικά απ’ το εδώ και τώρα, σε κόσμους μακρινούς. Τα λιμάνια, χώροι αφίξεων και αναχωρήσεων, ανταμώσεων και αποχωρισμών κρύβουν μια ιδιαίτερη μαγεία.

Η πόλη της Αλεξανδρούπολης, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης έχει το δικό της λιμάνι. Μια βόλτα σ’ αυτό θα σας γεμίσει γαλήνη, ηρεμία και μοναδικές εικόνες!

Τα λιμάνια δεν είναι μόνο μέρη όπου τα πλοία μπορούν να βρουν χώρο για να ξεκουραστούν. Μια σύντομη περιπλάνηση σ’ αυτά μπορεί να προσφέρει στον καθένα στιγμές χαλάρωσης και μια αναζωογονητική παύση απ’ τη γρήγορη ζωής της πόλης.

Κανείς μπορεί να περάσει το χρόνο του ανέμελα κι ευχάριστα, μόνος ή με παρέα, πίνοντας έναν καφέ στο χέρι, ακούγοντας μουσική, συζητώντας, εξασκώντας τις φωτογραφικές του δεξιότητες, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή απλά βολτάροντας. Το βράδυ μπορεί κανείς να θαυμάσει τον έναστρο ουρανό και αγναντεύοντας στο βάθος να δει τη λάμψη απ’ τα φώτα της γειτονικής Τουρκίας.

Η κατασκευή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα από Γάλλους κατασκευαστές που ήρθαν μετά από πρόσκληση των Οθωμανικών τότε αρχών.

Η είσοδός του έχει άνοιγμα 155 μέτρα, το ελάχιστο βάθος του λιμανιού Αλεξανδρούπολης είναι τα 6,5 μέτρα και έχει τη δυνατότητα υποδοχής πλοίων μήκους έως 200 μέτρων. Προστατεύεται από δύο λιμενοβραχίονες, το νοτιοδυτικό (προσήνεμο) και τον ανατολικό (υπήνεμο).

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελέι μία από τις πύλες της Βόρειας Ελλάδας, μαζί με τους λιμένες της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, για την κίνηση εμπορευμάτων από και προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Σήμερα, η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης, με σημαντική εξαγωγική κίνηση και το σπουδαιότερο συγκοινωνιακό και εμπορικό κόμβο της περιοχής. Επίσης, συνδέεται ακτοπλοϊκά  με καθημερινά δρομολόγια με το νησί της Σαμοθράκης, ενώ κατά τη θερινή περίοδο εκτελούνται και δρομολόγια με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Με μια επίσκεψη στο λιμάνι θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας και θα απολαύσετε ένα πανέμορφο τοπίο όλες τις ώρες τις μέρας, κάθε εποχή του χρόνου. Εξερευνήστε τις ιδιαίτερες γωνιές του και αφήστε την φαντασία σας να πλεύσει πέρα απ’ τα όρια του ορίζοντα, άλλωστε όπως προτρέπει και ο Mark Twain <<Είκοσι χρόνια από τώρα θα είσαι πιο απογοητευμένος για τα πράγματα που δεν έκανες παρά για τα πράγματα που έκανες. Γι’ αυτό, λύσε τους κάβους. Σαλπάρισε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε>>.

Ιστορικά στοιχεία από: https://www.ola-sa.gr

 

Ιστορικά στοιχεία από: https://www.ola-sa.gr

 

Μάθετε περισσότερα για τα κορυφαία αξιοθέατα και τις περιοχές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στον Έβρο και γνωρίστε περισσότερα για την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »