Visitalexandroupoli.gr

Σουφλί: Το δάσος της Δαδιάς και χωριά με ανεξερεύνητη ομορφιά

Στην «καρδιά» του Έβρου -και κοντά στο Σουφλί- το φημισμένο δάσος της Δαδιάς, γνωστό για την πλούσια βιοποικιλότητά του και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά του, συνεχίζει να γοητεύει τον επισκέπτη παρά τις πληγές που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά του 2023. Το δάσος παραμένει ένας από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς, για όσους αναζητούν επαφή με την άγρια φύση και την ηρεμία του τοπίου, με πολλές ευκαιρίες για πεζοπορία και ορνιθοπαρατήρηση.

Τα κοντινά χωριά Δαδιά και Κορνοφωλιά, με την παραδοσιακή τους γοητεία, αποτελούν ιδανική βάση για την εξερεύνηση της περιοχής και την απόλαυση της αυθεντικής θρακιώτικης φιλοξενίας, ειδικά το φθινόπωρο που τα χρώματα δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό.

Παράδεισος αρπακτικών

Το δάσος της Δαδιάς είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά. Στο Εθνικό Πάρκο, συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Άγρια αρπακτικά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς -Λευκίμης -Σουφλίου

To Εθνικό Πάρκο καλύπτει έκταση περίπου 420 χλμ. στρεμμάτων, από το οποίο καταστράφηκε δυστυχώς το 58% σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις. Παρά τη μεγάλη οικολογική καταστροφή, το δάσος παρουσιάζει σήμερα σημάδια αναγέννησης με τα αρπακτικά πουλιά να έχουν επιστρέψει και πάλι στην περιοχή. Ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει σε σχέση με όσα γνωρίζαμε πριν τη μεγάλη φωτιά του 2023. Το κεντρικό παρατηρητήριο με την ταΐστρα άγριων πτηνών έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και βρίσκονται στη φάση ανακατασκευής τους. Παράλληλα από τις τέσσερις οργανωμένες περιπατητικές διαδρομές οι δύο (πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα στους χάρτες του παραρτήματος Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ), έχουν τεθεί εκτός αφού διέσχιζαν καμένες εκτάσεις. Το μονοπάτι της Γκίμπρενας (κόκκινο-μπλε στον χάρτη) που δεν έχει πληγεί, 10 χλμ. μέτριας δυσκολίας, προσφέρει μια καλή ευκαιρία σε όσους και όσες θέλουν να γνωρίσουν την άγρια ομορφιά του δάσους. Προσβάσιμο επίσης είναι το μονοπάτι προς το κεντρικό παρατηρητήριο (6 χλμ. με επιστροφή). Καλό είναι ωστόσο, να υπάρχει προηγούμενη επικοινωνία για την κατάσταση των μονοπατιών με το Κέντρο Ενημέρωσης επισκεπτών (Τηλ. 25540 32209).

Το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών, νότια του χωριού Δαδιά, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την οικολογία του δάσους, τα ζώα που το κατοικούν, και τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του και την αναγέννησή του μετά την καταστροφή. Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις, προβολές και περιηγήσεις, οι επισκέπτες μαθαίνουν περισσότερα για την ιστορία του δάσους, τις παραδοσιακές ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχής και τη σημασία της διατήρησης αυτού του μοναδικού περιβάλλοντος.

H εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην κεντρική πλατεία της Δαδιάς

Δαδιά: Φιλοξενία και εμπειρίες στη φύση

Σημείο πρόσβασης στο δάσος της Δαδιάς, αποτελεί το ομώνυμο χωριό στην πλαγιά του βουνού της Γκίμπρενας. Η ονομασία του χωριού, που σήμερα αριθμεί 400 περίπου κατοίκους, προέρχεται από το άφθονο δαδί. Το γεμάτο, δηλαδή, ρετσίνι ξύλο του πεύκου που στα παλιότερα χρόνια χρησίμευε ως προσάναμα και ως φωτιστικό μέσο. Η Δαδιά είναι στενά συνδεδεμένη με το φυσικό της περιβάλλον, προσφέροντας στους επισκέπτες έναν συνδυασμό αυθεντικής θρακιώτικης φιλοξενίας και μοναδικών εμπειριών στη φύση.

Στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού, ξεχωρίζουν παλιά σπίτια με όμορφες αυλές, που διατηρούν την αυθεντική θρακιώτικη ατμόσφαιρα. Στην κεντρική πλατεία, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο επάνω μέρος, μικρά γραφικά καφενεία προσφέρουν ευκαιρίες χαλάρωσης ενώ οι παρακείμενες ταβέρνες σερβίρουν παραδοσιακή θρακιώτικη κουζίνα, που ικανοποιεί κάθε απαίτηση.

H Δαδιά είναι «πνιγμένη» στο πράσινο του ομώνυμου δάσους

Από το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στον ομώνυμο λόφο νότια της πλατείας, η θέα προς το χωριό, το δάσος της Δαδιάς και την ενδοχώρα εντυπωσιάζει. Πριν τα πρώτα σπίτια, 600 μ. νότια του κεντρικού δρόμου, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του Έβρου, που είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Το μοναστήρι είναι περιτριγυρισμένο από το πανέμορφο δάσος της Δαδιάς, προσφέροντας γαλήνη και πνευματική ανάταση στους επισκέπτες του (Τηλ: 25540513610).

Κορνοφωλιά: Χωριό-Open Air Museum

Σχεδόν 12 χλμ. βορειανατολικά της Δαδιάς, πλησίον του κάθετου άξονα Ορμένιου-Αρδάνιου και πριν από το Σουφλί, βρίσκεται η Κορνοφωλιά. Κτισμένη στις παρυφές της ανατολικής Ροδόπης, σε μια καταπράσινη λοφοπλαγιά με θέα τον ποταμό Έβρο και την απέναντι πλευρά των ελληνοτουρκικών συνόρων, είναι από τα χωριά που κρύβει όμορφα μυστικά που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης.

Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ ντόπιοι οπλαρχηγοί συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821. Η ονομασία Κορνοφωλιά, αποδίδεται πιθανότατα στις κουρούνες (κοράκια) που φώλιαζαν στα μεγάλα δέντρα της περιοχής. Σήμερα, μπορεί να αριθμεί περίπου 300 κατοίκους, αλλά παλαιότερα ήταν από τα κεφαλοχώρια του Έβρου. Τα πολλά κλειστά παλιά μαγαζιά στην κεντρική οδό, κοντά στην πλατεία, μαρτυρούν ότι κάποτε ο τόπος αυτός έσφυζε από ζωή και εμπορική δραστηριότητα.

Ο κεντρικός δρόμος ένα Open Air Museum

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κορνοφωλιάς μάλιστα, έχει μετατρέψει την πάλαι ποτέ αγορά του χωριού σε ένα Open Air Museum, με στόχο τη διατήρηση της τοπικής ιστορίας. Στις όψεις των παλιών μαγαζιών, που έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και χρόνια, έχουν τοποθετηθεί καλαίσθητες πινακίδες με τη χρήση που στέγαζε το καθένα, τον χρόνο ίδρυσης και το όνομα του ιδιοκτήτη του. Παντοπωλείο, Νεωτερισμοί, Κρεοπωλείο, Οβελιστήριο κ.ά. Έτσι περπατώντας στον κεντρικό δρόμο ο επισκέπτης, έχει την αίσθηση πως ο χρόνος γυρίζει πίσω.

H Οικία Λαζούδη έχει μετατραπεί σε ένα όμορφο λαογραφικό μουσείο

Το ίδιο συναίσθημα θα νιώσει κανείς όταν επισκεφτεί την Οικία Λαζούδη, ένα παραδοσιακό πλινθόκτιστο «κουκουλόσπιτο» που χρησιμοποιούνταν και για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων. Το οίκημα, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, όχι μόνο διασώθηκε από τον Δήμο Σουφλίου, αλλά μετατράπηκε σε ένα πανέμορφο λαογραφικό μουσείο με την πρωτοβουλία του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου.

Στο ισόγειο, τα τρία δωμάτια χρησίμευαν ως κύρια κατοικία, ενώ ο όροφος -ως ενιαίος χώρος- για σηροτροφεία. Σήμερα, στους χώρους του μουσείου παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή και οι βασικές ασχολίες των κατοίκων της Κορνοφωλιάς, ενώ πολλά από τα αντικείμενα που εκτίθενται ήταν των ιδιοκτητών της κατοικίας, Αλέξανδρου και Αθανασίας Λαζούδη.

Ο χρόνος γυρίζει πίσω μέσα στο Λαογραφικό Μουσείο της Κορνοφωλιάς

Περίπου 1 χλμ. δυτικά του χωριού, βρίσκεται το φημισμένο μοναστήρι της ΚορνοφωλιάςΚοιμήσεως της Θεοτόκου, κτισμένο μέσα σε ένα πανέμορφο και γαλήνιο τοπίο με βαθιά αίσθηση πνευματικότητας και ηρεμίας. Στο καθολικό φυλάσσεται πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας, της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους που μετόχι της είναι -από τον 18ο αιώνα- το μοναστήρι.

To μοναστήρι της Παναγίας Κορνοφωλιάς είναι μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους
Οι αμπελώνες της Κορνοφωλιάς. Στο βάθος το χωριό Δαδιά, κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Γκίμπρενα

Πηγή: travel.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »