Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
Search
Close this search box.
ΔΕΛΤΑ 7

Φέρες & Δέλτα του Έβρου – Ο Πιο Σημαντικός Υδρότοπος

Στα  αξιοθέατα που μπορεί να εξερευνήσει κανείς όταν επισκέπτεται την πόλη της Αλεξανδρούπολης συμπεριλαμβάνονται δυο σημαντικοί  προορισμοί κοντά ο ένας με τον άλλον και αλληλένδετοι μεταξύ τους.

 

Πρώτος σταθμός  η μικρή πόλη  Φέρες του Έβρου. Αρχή της ύπαρξης των Φερών είναι η ίδρυση της Μονής της Βήρας με την εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας, από τον Βυζαντινό πρίγκιπα και Σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό στα 1151 μ.Χ.

Η Μονή περιλαμβάνει τείχη, πύργους αλλα και πύλη που παραπέμπουν σε φρούριο . Ο εικονογραφικός διάκοσμος αποτελεί δείγμα της υψηλής τέχνης του 12ου αιώνα της Σχολής της Κωνσταντινούπολης. Στη ΝΑ γωνία του ναού υπάρχει εντοιχισμένο κεραμικό κόσμημα με θέμα τον αετό.

Εικάζεται ότι εκεί βρίσκεται θαμμένος και ο ιδρυτής της καθώς η τοιχογραφία της Παναγίας Κοσμοσώτειρας που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του τοιχώματος του θολωτού χώρου, με τη Βρεφοκρατούσα να δείχνει με το δεξί της χέρι το πάτωμα του ναού.

Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου που γιορτάζει το μοναστήρι, συρρέει εδώ πλήθος κόσμου, καθώς η Παναγία Κοσμοσώτειρα έχει καθιερωθεί ως το Παγκόσμιο Προσκύνημα των Θρακών.

Στην πόλη των Φερών βρίσκετια και το δημοτικό  τουριστικό περίπτερο απ όπου μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για όλα τα αξιοθέατα της περιοχής .Αν όμως ερχόμενοι στην περιοχή μας θέλετε να αποδρασετε σε κάτι μοναδικό σας συστήνουμε να επιλέξετε την εκδρομη στο ΔΕΛΤΑ του ΕΒΡΟΥ.

 

 Το Δέλτα του ποταμού Έβρου είναι από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, με τεράστια αξία . Έχει αναγνωριστεί ως διεθνής υδροβιότοπος από το 1971 και  αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο σπάνιων ειδών.

304 είδη πουλιών, 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών αλλά και  περισσότερα από 350 είδη φυτών στις όχθες του. Είναι το Δέλτα του Έβρου και αξίζει να το επισκεφθεί κάθε άνθρωπος που επισκέπτεται αυτόν τον τόπο

Φοινικόπτερα, κύκνοι και χιλιάδες πάπιες Ροδοπελεκάνοι, χαλκόκοτες, χουλιαρομύτες, αργυροπελεκάνοι, νανόγλαροι και η εξαιρετικά σπάνια λεπτομύτα χρησιμοποιούν τον υγροβιότοπο του ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ  ως στάση μεταναστεύοντας σε πιο θερμά κλίματα.

Το εξαιρετικό κλίμα στο Δέλτα του Έβρου δημιουργεί και τις κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής για τα είδη αυτά: στον Έβρο αναπαράγονται 77 συνολικά είδη ζώων, μεταξύ των οποίων, 3 είδη ερωδιού τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια.

Εδώ επίσης ξεχειμωνιάζουν  περισσότερα από 145 είδη πτηνών.

Γι αυτό και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες , μια βόλτα με τις πλάβες ( βάρκες ) του ΔΕΛΤΑ αποτελεί για τον επισκέπτη – εκδρομέα  μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία . Οι καλύβες που υπάρχουν σχεδόν παντού στο Δέλτα, είναι τα αυτοσχέδια σπίτια των ψαράδων και των κυνηγών που   βρίσκουν κατάλυμα για να ξεκουραστούν και να πιουν παραδοσιακά το τσιπουράκι τους .

 

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ζεστά ρούχα και τη φωτογραφική σας μηχανή !

Το Δημοτικό Τουριστικό Κέντρο των Φερών ,  συνεργάζεται με τοπικούς ξεναγούς σας προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά την σπάνια αυτή ομορφιά.  Η ξενάγηση διαρκεί δυο με δυόμιση ώρες.

Επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 255524310  και κλείστε θέσεις σε μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ!

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »