Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
Search
Close this search box.
evroshop-gastronomos1955gastronomos

Evroshop: Όλος ο Έβρος σε ένα παντοπωλείο (Άρθρο απο τον ‘Γαστρονόμο’)

Η ιδέα ήταν απλή: Ένα μαγαζί στην πρωτεύουσα του Έβρου, με τα τοπικά προϊόντα του. Η πράξη αποδείχθηκε τελικά πιο πολύπλοκη και οδήγησε σε μια πραγματική αναζήτηση παραγωγών και προϊόντων σε τέτοια κλίμακα, που ξαφνιάζει.

Κι όμως, αυτό κατάφεραν οι Αρίωνας Βαραγιάννης και Μανόλης Βουκουρεστής εμπνευστές και ιδιοκτήτες του παντοπωλείου εβρίτικων προϊόντων Evroshop, στην Αλεξανδρούπολη. Όπως μαρτυρά το όνομά του, συγκεντρώνει τα προϊόντα του νομού Έβρου, από κάθε γωνιά του. «Ακόμα και για εμάς τους ίδιους ήταν μια αποκάλυψη η ποικιλία των εβρίτικων προϊόντων», λέει ο Αρίωνας. «Όταν ξεκινήσαμε δειλά-δειλά με τον Μανόλη το καλοκαίρι του κορωνοϊού, το 2020, είχαμε κατά νου κρασιά, ελαιόλαδα, μεταξωτά από το Σουφλί, τραχανάδες. Και ξεκινήσαμε με αυτά.

Καθώς όμως αναζητούσαμε και “σκαλίζαμε”, βρίσκαμε συνεχώς καινούρια προϊόντα και ολοένα περισσότερους παραγωγούς και τα χάσαμε! Το ξέρετε ότι ο Έβρος καλλιεργεί και παράγει σαφράν»; Ομολογώ ότι δεν το γνώριζα, όπως δεν γνώριζα τα βρώσιμα και φαρμακευτικά έλαια ψυχρής έκθλιψης, τον τραχανά ζυμωμένο με προζύμι και ταχίνι, τις ντοματένιες σάλτσες, τα καλλυντικά από μετάξι. «Έχουν περάσει τρία χρόνια που διατηρούμε το μαγαζί και ακόμα δεν τα έχουμε ανακαλύψει όλα. Πρόσφατα ανακαλύψαμε ένα ωραίο κρασί από την Κορνοφωλιά που απέχει ελάχιστα από την Αλεξανδρούπολη, δηλαδή δίπλα μας!», λέει ο Αρίωνας. Αυτό ακριβώς κάνει με τον Μανόλη, αναζητούν διαρκώς και πάντα ανακαλύπτουν σπάνια εβρίτικα καλούδια. Κάθε τόσο ξετρυπώνουν κι έναν παραγωγό (που τους τον σύστησε κάποιος άλλος παραγωγός) και σε λίγες μέρες τα προϊόντα του βρίσκονται στα ράφια του Evroshop. Φυσικά, το εγχείρημα αγκαλιάστηκε αμέσως, κυρίως από τους Εβρίτες καταναλωτές, αλλά και από τους επισκέπτες στην  Αλεξανδρούπολη, κυρίως Τούρκους της Κωνσταντινούπολης, που αγοράζουν άφθονο ελαιόλαδο. Η ζήτηση είναι τέτοια, που μέσα στο καλοκαίρι ανοίγει δεύτερο κατάστημα Evroshop, στη Θάσο, μια επιλογή που θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια της εβρίτικης παραγωγής, αφού τα διαλεχτά του προϊόντα θα τα γνωρίσουν και ξένοι επισκέπτες.

Η δημιουργία του e-shop

Πριν ακόμα ανοίξει το φυσικό κατάστημα, ο Αρίωνας και ο Μανόλης είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία του e-shop, τον Απρίλιο του 2018, παράλληλα μάλιστα με τις εργασίες που είχαν έως τότε οι δύο συνέταιροι: ασφαλιστής ο Μανόλης, ιδιοκτήτης εταιρείας κούριερ ο Αρίωνας. Μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος διατίθενται ακόμη μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, όπως τυριά, γαλακτοκομικά και αλλαντικά που δεν πωλούνται στο φυσικό κατάστημα.
Μέσω του e-shop οι παραγγελίες έχουν φτάσει σχεδόν τις 100.000 πανελλαδικά και από το εξωτερικό. «Χαιρόμαστε μάλιστα που ούτε ένας από όσους έχουν παραγγείλει δεν παραπονέθηκε για την ποιότητα των προϊόντων», λέει γελώντας ο Αρίωνας. «Χαιρόμαστε εξάλλου που διοχετεύουμε στην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντα στις αντίστοιχες τιμές. Διότι, ένα ταχίνι που παράγεται από τον τοπικό σπόρο, είναι βιολογικό και άθερμο, δεν μπορεί να πωλείται στην ίδια τιμή με το ευρείας κατανάλωσης που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ. Ακόμη κι όταν αναρωτηθεί κάποιος για την υψηλή τιμή αυτού του προϊόντος, μπορούμε να του παραθέσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει αυτή η τιμή. Όταν το δοκιμάσει, γεύεται αμέσως τη διαφορά και εκτιμά το προϊόν», τονίζει.

Με τα χρόνια λοιπόν διαμορφώθηκε ένα συνειδητοποιημένο και σταθερό πελατολόγιο από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες της τοπικής παραγωγής αλλά και την εξαίρετη ποιότητα των προϊόντων του Έβρου, και με τις επιλογές τους στηρίζουν τους τοπικούς παραγωγούς και βοηθούν στη συνέχιση της εβρίτικης παράδοσης. Μάλιστα αυξάνει ολοένα και ο αριθμός των καταναλωτών που κάνουν παραγγελίες από το εξωτερικό – και δεν μιλάμε πάντα από Έλληνες του εξωτερικού, όπως Εβρίτες μετανάστες και φοιτητές, αλλά και από ξένους, κυρίως Βορειοευρωπαίους και Σκανδιναβούς που γνώρισαν τα προϊόντα από Έλληνες φίλους και έγιναν κι αυτοί πιστοί πελάτες. Σήμερα το ηλεκτρονικό κατάστημα του Evroshop διαθέτει περίπου 900 (!) κωδικούς με το 95% να προέρχεται από τον Έβρο και το υπόλοιπο 5% από γειτονικούς νομούς, όπως ποτά από τη Ροδόπη ή μαστίχα Χίου.

 

Ταχίνια, τραχανάδες, ελαιόλαδα και μετάξια

Στο Evroshop βρίσκουμε μια γκάμα από θαυμάσια ταχίνια που παραδοσιακά παράγονται και καταναλώνονται στον Έβρο. Στην κορυφή τους βρίσκεται όλη η γκάμα από τα ταχίνια Σάμυθος με το ντόπιο, πιστοποιημένο Σουσάμι Έβρου, αλλά και τα ταχίνια (και σπόροι σουσαμιού) των τοπικών εταιρειών Γιαχανάς, Σησάμελον, Krios και Βήρα. Θα διαλέξουμε τα φημισμένα ελαιόλαδα Μάκρης του Κύκλωπας, Konos και Αλέξανδρος, καθώς και τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας. Μεγάλη είναι η εβρίτικη γκάμα σε άλευρα, από αυτά των Μύλων Θράκης αλλά και των μικρότερων εταιριών που κάνουν σπουδαία δουλειά, όπως η Δίκαια Γη, η Πολιάς και η Ζεάπετρα που παράγουν άλευρα σκληρά, ολικής και άλλα, με εβρίτικο στάρι. Σημαντική είναι η ποικιλία σε τσίπουρα, οίνους και ούζο, καθώς και μέλια κάθε λογής, από δασόμελα της Σαμοθράκης μέχρι ανθέων, ακακίας και βελανιδιάς. Κι ακόμα σοκολάτες, αρωματικά βότανα και αφεψήματα, ξηροί καρποί, κρόκος και βέβαια έλαια βρώσιμα και φαρμακευτικά από ελαιούχους σπόρους (ο Έβρος έχει μακρά παράδοση σε τέτοια προϊόντα), από σησαμέλαιο, κολοκυθέλαιο και λινέλαιο, μέχρι καρυδέλαιο, λάδι κάνναβης, αργανέλαιο, έλαιο από γαϊδουράγκαθα, βερικοκέλαιο, φυστικέλαιο και αμυγδαλέλαιο, των εταιρειών Γιαχανάς και Thrakiland (και τα δύο από την Ορεστιάδα). Αξίζει να αναζητήσουμε τον περίφημο θρακιώτικο τραχανά από τη Γαία, το Οικοτεχνείον Θεράπειον, τη Δίκαια Γη και τον Κήπο Υγείας, τις απίθανες σάλτσες ντομάτας της οικογένειας Πορτοκαλίδη, τις πάστες ξηρών καρπών Γιαχανάς και Βήρα, μεγάλη ποικιλίας από ωραίες μαρμελάδες και αλείμματα. Μέσω του e-shop θα παραγγείλουμε προϊόντα ψυγείου που δεν διαθέτει το φυσικό κατάστημα, όπως τυροκομικά Σαμοθράκης αλλά και τους απίθανους βουβαλίσιους και ανάμεικτους καβουρμάδες του Απόστολου και του Χρήστου Βαφειάδη στις Φέρες (οι παραγγελίες σε αλλαντικά σταματούν στις αρχές καλοκαιριού καθώς οι συνθήκες μεταφοράς δεν είναι ευνοϊκές).

Από το e-shop θα παραγγείλουμε επίσης πάνω από 300 κωδικούς με μεταξωτά είδη από το Σουφλί, όπως μαντίλια, κασκόλ, εσάρπες, παρεό, κοσμήματα, καλλυντικά, βεντάλιες, λευκά είδη και διακοσμητικά, όλα με πρώτη ύλη το περίφημο σουφλιώτικο μετάξι. Τα προϊόντα του e-shop ανανεώνονται και εμπλουτίζονται τακτικά, καθώς όλο και κάποια καινούργια συνεργασία προκύπτει με παραγωγούς του Έβρου. Οι εκπλήξεις σε ποιοτικά προϊόντα να διαδέχονται η μία την άλλη. Εδώ μπορείτε να πάρετε και ωραίες ιδέες για δώρα καθώς ο Αρίωνας και ο Μανόλης ετοιμάζουν συνθέσεις με επιλεγμένα προϊόντα του μαγαζιού από τον νομό, για να πάρετε μια σύνθετη εικόνα της τοπικής παραγωγής. Άλλωστε όπως τονίζουν και οι δύο, «οι παραγωγοί του Έβρου δεν είναι ανταγωνιστές αλλά συναγωνιστές. Όλοι κερδίζουν από αυτό».

Evroshop

  • Κουντουριώτου 13, Αλεξανδρούπολη
  • Τηλέφωνο: 25510-80.001
  • Website: www.evroshop.gr 

 

ΠΗΓΗ: gastronomos.gr 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »