Visitalexandroupoli.gr

Samothrace,Greek,Island,In,The,Northern,Aegean,Sea,Ideal,For

O Έβρος και η πολυπολιτισμική του ιστορία

Θαυμάστε την αρχαία Ζώνη και τον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας Ζώνης με τις θαμμένες άμαξες, καθώς και το περίφημο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη. Στην Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί και το Διδυμότειχο θα επισκεφθείτε ενδιαφέροντα μουσεία.

Η αρχαία πόλη Ζώνη

Ήταν μία από τις φρουριακές πόλεις που έκτισαν άποικοι της Σαμοθράκης στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. στα νοτιοανατολικά παράλια της Θράκης, ακριβώς απέναντι από το νησί τους. Ο στόχος τους ήταν ο έλεγχος των περασμάτων από ανατολή προς δύση και η πρόσβαση στην ενδοχώρα. Η αρχαία πόλη που ανασκάφηκε, αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν η Μεσημβρία. Ωστόσο, νεότερα στοιχεία οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη Ζώνη, την πιο σημαντική από τις αποικίες που άκμασε στον 5ο και 4ο αι. π.Χ. και κατοικούνταν περιστασιακά ως τον 6ο αι. μ.Χ. Ο αρχαιολογικός χώρος, όπου οι ανασκαφές ξεκίνησαν από το 1966 και συνεχίζονται, είναι πολύ ωραίος και θα απολαύσετε το περπάτημα αντιλαμβανόμενοι πώς διαμορφωνόταν μια αρχαία περιτειχισμένη πόλη, με τα οικήματα, τα εργαστήρια και τα ιερά.

Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης/Photo: Shutterstock
Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης/Photo: Shutterstock

Το Ιερό του Απόλλωνα είναι το σημαντικότερο δημόσιο κτίριο και το μοναδικό ταυτισμένο αρχαϊκό ιερό του θεού σε όλη τη Θράκη. Στην κύρια οικοδομική του φάση ήταν ιωνικού ρυθμού και χρονολογείται στα τέλη του 6ου π.Χ. αι. Υπάρχει επίσης το μικρό ιερό της Δήμητρας από λευκό μάρμαρο, του 4ου αι. π.Χ. και το κτιριακό συγκρότημα που ανασκάφηκε στα βόρεια της πόλης. Εντυπωσιακό στοιχείο στο δάπεδο του μεσαίου από αυτά (6ος -5ος αι. π.Χ.) είναι το ότι στηριζόταν σε ανάποδα στημένους οξυπύθμενους αμφορείς για την αποστράγγιση των υδάτων. Από το τείχος σώζεται μια πύλη στα δυτικά και υπολείμματα δυο πύργων. Ο αρχαιολογικός χώρος απέχει 20 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, προς τα δυτικά. Τηλ. 25510 96214.

Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας Ζώνης

Ο Ταφικός Τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης κατασκευάστηκε για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη μιας εύπορης οικογένειας γαιοκτημόνων που αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν εκεί τον 2ο αιώνα. Βρίσκεται κοντά στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα, στον δρόμο που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της σωστικής ανασκαφής που ξεκίνησε εκεί το 2002 από τη ΙΘ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης, είναι ότι οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στο σημείο ταφής ενταφιάστηκαν εκεί μαζί με τα υποζύγια τους.

Ο Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας/Photo: Shutterstock

Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα. Στους λάκκους με τις καύσεις βρέθηκαν πολυάριθμα αντικείμενα που τοποθέτησαν οι συγγενείς των νεκρών όπως αγγεία, χάλκινοι λυχνοστάτες, φανάρια, όπλα, κοσμήματα κ.α. Για την προστασία των αμαξών, των ταφών, των αλόγων και των καύσεων, έχουν κατασκευαστεί ελαφριά στέγαστρα, κάτω από τα οποία συνεχίστηκαν οι εργασίες των αρχαιολόγων. Ο χώρος είναι επισκέψιμος, αλλά τηλεφωνήστε πριν πάτε- γιατί κατά καιρούς είναι κλειστός-, στο 25520 28060.

Ιερό των Μεγάλων Θεών/Photo: Shutterstock

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη

Η μυστηριακή λατρεία των Μεγάλων Θεών, οι τελετές της οποίας υπόσχονταν προστασία στη θάλασσα, πρόσφεραν στην αρχαιότητα σπουδαία φήμη στη Σαμοθράκη. Ωστόσο, η κοινότητα των μυημένων κρατούσε μυστική τη φύση τους. Οι πιο πρώιμες ενδείξεις θρησκευτικής δραστηριότητας στην περιοχή χρονολογούνται στον 7ο α. π.Χ., αλλά η κατασκευή μνημειακών κτιρίων άρχισε μόλις στον 4ο αι. π.Χ. συνδεόμενη με τον μακεδονικό βασιλικό οίκο. Το ιερό γνώρισε τη μεγαλύτερή του ακμή και δόξα στον 3ο και 2ο αι. π.Χ. Συστηματικές ανασκαφές έγιναν για πρώτη φορά το 1873 και το 1875 από δυο Αυστριακές αποστολές.

Ιερό των Μεγάλων Θεών, Παλαιόπολη/Photo: Shutterstock
Ιερό των Μεγάλων Θεών/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Ο χώρος έχει έκταση περίπου 50 στρεμμάτων και εκεί βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το Κτίριο του Τελετουργικού Χορού (γύρω στο 340 π.Χ.), η Αυλή του Βωμού (340-330 π.Χ. περίπου), η Στοά (πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ.), το Πρόπυλο του Πτολεμαίου Β΄ (285-281 π.Χ.) κ.α. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών ανακαλύφθηκαν τρεις φτερωτές Νίκες. Η μία, που βρέθηκε το 1863 και χρονολογήθηκε μεταξύ και 220-190 π.Χ., εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου όπου μεταφέρθηκε σε κομμάτια. Η δεύτερη, ρωμαϊκό αντίγραφο, στο μουσείο Κunsthistorisches της Βιέννης. Την τρίτη, που ανακαλύφθηκε από την αμερικανική αποστολή το 1949, θα τη δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης στην Παλαιόπολη. Το αποκατεστημένο από τον Ιούλιο του 2024 κτίριο του νέου μουσείου όπου έγινε επανέκθεση, φιλοξενεί επίσης ευρήματα από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Χρονολογούνται από τη μέση Νεολιθική περίοδο μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης: 25510 41474

Μουσεία

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα όχι μόνο της Αλεξανδρούπολης, αλλά ολόκληρης της Θράκης. Στεγασμένο σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1899 με νεοκλασικά στοιχεία, φιλοξενεί χιλιάδες εκθέματα που αφορούν τον λαϊκό πολιτισμό και τα έθιμα της Θράκης από τον 17ο έως τις αρχές του 20ου αι. Συγκεντρώθηκαν (μαζί με πολλά άλλα που φυλάσσονται αλλού, καθώς δεν υπάρχει χώρος να εκτεθούν) από την κα Αγγελική Γιαννακίδου, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Χάρη, ίδρυσαν το μουσείο.

Με αμέτρητα ταξίδια, βαθιά γνώση της περιοχής, επιτόπια έρευνα και συνεντεύξεις, ομιλίες, κοινωνικό ακτιβισμό, σεμινάρια και εργαστήρια για ντόπιες γυναίκες και πολλές άλλες δραστηριότητες, η ακούραστη κα Γιαννακίδου έχει αφιερώσει στη Θράκη όλη της τη ζωή. Οι θεματικές ενότητες του μουσείου αφορούν την ενδυμασία, τα έθιμα στον λατρευτικό κύκλο, την προβιομηχανική διατροφή-ζαχαροπλαστική και τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Στο αίθριο λειτουργεί το κομψό πωλητήριο-καφέ.

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: 14ης Μαΐου 63, τηλ. 25510 36663.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Είναι δομημένο σύμφωνα με τα σύγχρονα μουσειολογικά πρότυπα. Φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις και προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία της πόλης μέσα από φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες και παλιά αντικείμενα. Στο πωλητήριο του ισογείου μπορείτε να αγοράσετε τις θαυμάσιες εκδόσεις του για την ιστορία της Αλεξανδρούπολης, την αρχιτεκτονική και τα μνημεία της.

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Λ. Δημοκρατίας 335, Tηλ. 25510 28926.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης/Photo: Πόπη Βασιλείου
To εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι στεγασμένο σε κτίριο του 1899/Photo: Shutterstock

Εκκλησιαστικό μουσείο Αλεξανδρούπολης

Στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο της Λεονταρίδειου Σχολής. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται πολλά κειμήλια θρησκευτικής λατρείας, όπως εικόνες, ιερατικά σκεύη, άμφια, ξυλόγλυπτα, παλαίτυπα. Χρονολογούνται από τον 16ο-20ο αι.

Εκκλησιαστικό μουσείο Αλεξανδρούπολης: Αίνου 18, Τηλ. 25510 82282.

Τα μουσεία του Διδυμότειχου

Βυζαντινό Μουσείο

Στον εκθεσιακό χώρο θα μάθετε πολλά για την ιστορία του Διδυμοτείχου, με αφετηρία τον 2ο αιώνα, όταν ιδρύθηκε στον λόφο της Αγίας Πέτρας η Πλωτινόπολη από τον αυτοκράτορα Τραϊανό. Ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Βυζαντίου και αποτέλεσε σε διάφορες περιόδους διοικητική και στρατιωτική βάση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Επίσης, έγινε 3 φορές πρωτεύουσα του Βυζαντίου και εκεί στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ιωάννης Καντακουζηνός.

Τηλ. 25530 23960

Η Δημοτική Πινακοθήκη Ναλμπάντη/Photo: Shutterstock
Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης
Eσωτερικό Μουσείου Τέχνης Μεταξιού/Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Λαογραφικό Μουσείο

Οι ιδιαίτερα πλούσιες συλλογές του φιλοξενούνται στους τέσσερις ορόφους του νεοκλασικού κτιρίου Χατζηρβασάνη, του 1900.

Τηλ. 25530 22316, 694 8097427.

Δημοτική Πινακοθήκη Ναλμπάντη

Ξεκίνησε την λειτουργία της τον Μάιο του 2000. Όλοι οι πίνακες, οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου είναι δωρεά του, βραβευμένου από τον Ο.Η.Ε ντόπιου ζωγράφου Δημήτρη Ναλμπάντη, στον Δήμο Διδυμοτείχου.

Τηλ. 25530 23658

Το Μουσείο Μετάξης του ΠΙΟΠ στεγάζεται στο εντυπωσιακό Αρχοντικό Κουρτίδη, χρονολογείται από το 1883/Photo: Παναγιώτης Σαββίδη

Μουσείο Μεταξιού-Σουφλί

Στεγάζεται στο αρχοντικό Κουρτίδη κτισμένο το 1883 και είναι ένα από τα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Μέσα από τα αντικείμενα που εκτίθενται και τις προβολές παρουσιάζονται τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Παράλληλα, προβάλλεται η ιστορία του μεταξιού ανά τους αιώνες, αλλά και στο Σουφλί το οποίο αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τα μέσα του 20ού.

Τηλ. 25540 23700

Τα Γνάφαλα -Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου

Ιδιωτικό μουσείο της oικογένειας Μπουρουλίτη, που δημιουργεί προϊόντα από μετάξι, με αξιόλογη συλλογή παλαιών αντικειμένων.

Μουσείο Τέχνης Μεταξιού-Σουφλί

Της οικογένειας Τσιακίρη, επί 60 χρόνια παραγωγών μεταξιού, σε νεοκλασικό του 1886.

Τηλ. 25540 22371

Πηγή: travel.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »