Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
Search
Close this search box.
Φάρος Αλεξανδρούπολης στο παρελθον

Αλεξανδρούπολη: Το κέντρο του ελληνισμού της Θράκης

Με ένα ακόμα αφιέρωμα στην όμορφη Αλεξανδρούπολη, το in.gr κάνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην σπουδαία αυτήν πόλη. Μια πόλη που μέσα σε πολύ λίγα χρόνια κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο και σημαντικό για την περιοχή λιμάνι, όπως επίσης και σε έναν αγαπημένο τουριστικό προορισμό. Ας δούμε λοιπόν το δημοσίευμα για την ιστορία της Αλεξανδρούπολης:

Διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, η Αλεξανδρούπολη είναι το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης και ο σπουδαιότερος συγκοινωνιακός κόμβος της.

Γνωστή άλλοτε ως Δεδέαγατς, η Αλεξανδρούπολη, το πάλαι ποτέ μικρό ψαροχώρι που εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί δημιούργημα των οικονομικών εξελίξεων του τέλους του 19ου αιώνα, κυρίως δε της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης.

Ο αστικός οικισμός (το πολεοδομικό σχέδιό του εκπόνησαν το 1877 ρώσοι μηχανικοί, που συνόδευαν τα στρατεύματά τους στις επιχειρήσεις του Pωσοτουρκικού Πολέμου) ιδρύθηκε το 1876 και σύντομα εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι και κέντρο του ελληνισμού της Θράκης.

Στα παλαιά σπίτια της Αλεξανδρούπολης διατηρείται η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των αρχών του 20ού αιώνα, που συνδυάζει ευρωπαϊκά και ανατολίτικα στοιχεία.

Το Δεδέαγατς, στο οποίο συνέρρευσαν διάφορες εθνότητες, κατελήφθη το 1912 από τον ελληνικό στόλο και στη συνέχεια από τους Βουλγάρους.

Το 1919 εντάχθηκε στη Διασυμμαχική Διοίκηση, ενώ το Μάιο του 1920 περιήλθε οριστικά στην ελληνική επικράτεια και μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του βασιλιά Aλεξάνδρου.

Στην ίδια περιοχή πρέπει να υπήρχαν στην αρχαιότητα ομώνυμη πόλη, που είχε ιδρύσει ο Mέγας Aλέξανδρος, και ένα πόλισμα με το όνομα Σάλη, που ήταν εμπορικός σταθμός της Σαμοθράκης.

 

 

 

 

 

Πηγή: in.gr

 

Μάθετε περισσότερα για τα κορυφαία αξιοθέατα και τις περιοχές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στον Έβρο και γνωρίστε περισσότερα για την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »