Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
Search
Close this search box.
Χώρα Σαμοθράκης

Μια Βόλτα στη Σαμοθράκη

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Το μοναδικό νησί της Θράκης με το επιβλητικό όρος Σαος δεσπόζει μεσοπέλαγα και είναι ορατό  από όλα τα παράλια της Θράκης με μια  βουνοκορφή  1611 μέτρων δεύτερη σε ύψος στην Ελλάδα μετά τον Ψηλορείτη της Κρήτης .Πήρε την ονομασία του από το Σάος και Θράκη ενώ το γράμμα (μ)  που μεσολαβεί στη σύνθεση της λέξης έγινε χαριν ευφωνίας.

Ένα βουνό σπαρμένο στη θάλασσα είναι το νησί αυτό με άγρια ομορφιά πλούσια φύση και παγωμένα νερά και καταρράκτες που δε θυμίζει σε τίποτα τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας .. Οι αναρίθμητες βάθρες ( μικρές παραδεισένιες λιμνούλες στις πλαγιές του βουνού) και οι κρυμμένοι  καταρράκτες αποτελούν προορισμούς  για όποιον θέλει να ανακαλύψει το πραγματικό πρόσωπο και τους θησαυρούς του νησιού  

 

 Με έντονο μαγνητικό πεδίο θετικής φοράς αποτελεί  ισχυρό ενεργειακό κόμβο γραμμών Λέυ που προσελκύει φυσιολάτρες  επισκέπτες και ανήσυχα πνεύματα που αγαπούν την εξερεύνηση μυστηρίων μια που το νησί προσφέρεται για συνεχείς εκπλήξεις και ανακαλύψεις .Οι γραμμές Λευ ηταν γνωστές στην αρχαιότητα με πολλά ονόματα όπως πρανα , τελλουρικά ρεύματα και άλλα που χαρακτήριζαν τα πλέγματα των ενεργειακών ποταμών που περιβάλλουν τη γη  όπου στα σημεία που ενώνονταν,  παρατηρούνταν αυξημένη η ενέργεια. Και εκει κτίζονταν οι ναοί των θεών ανάλογα με τη μορφή της ενέργειας που αντιπροσώπευαν..

Στο νησί της Σαμοθράκης συμβαίνει το πρωτοφανές .Σε όλα τα κομβικά σημεία εκδηλώνονται ρεύματα θετικής ενέργειας με συνεχή ροή. 

Από το Ιερό των Μεγάλων Θεών στην Παλαιόπολη , έως και σε ακατοίκητα και απάτητα μέρη του νησιού ..στις πλαγιές του βουνού , στο δίκτυο σπηλαίων , στους νεραϊδότοπους .

Είναι το νησί που θα σε μαγνητίσει και θα θέλεις να το επισκεφθείς με πάθος ξανά και ξανά αν σε δεχτεί ..η δεν θα θέλεις να το ξαναδείς,  αν σε απορρίψει.

Η  πρόσβαση είναι μόνο θαλάσσια, με καθημερινά δρομολόγια από την Αλεξανδρούπολη .

Στο νησί σε υποδέχεται το λιμάνι της Καμαριώτισσας γεμάτο γραφικά μαγαζάκια,  καφε και ταβερνάκια με ντόπια κουζίνα και φρέσκο ψάρι.

Από εκεί επιλέγεις τη διαδρομή σου που έχει τρεις κατευθύνσεις μιας και το νησί δεν έχει κυκλικό οδικό δίκτυο αφού η μια πλευρά του είναι απρόσιτη από την  ξηρα και η επίσκεψη στα μαγευτικά σημεία του Βάτου και στο Γυάλι γίνεται μόνο με καραβάκι κατά τους θερινούς μήνες .

Ανατολικά το οδικό δίκτυο περνά από την Παλαιόπολη , τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο όπου υπάρχει και  το αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης μια που το αυθεντικό βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Συνεχίζοντας ανταμώνεις τους Άνω και Κάτω Καρυωτες οπου από τη θάλασσα έως τις παρυφές του βουνού ανακαλύπτεις ταβέρνες ουζερί αλλά και έξοχα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσα σε κήπους από οπωροφόρα δέντρα και τις πανέμορφες χαρακτηριστικές τεράστιες ορτανσίες της Σαμοθράκης .

Φτάνοντας στο λιμάνι των Θέρμων η διαδρομή διακλαδώνεται δεξιά προς το χωριό  .Προχωρώντας όμως ευθεία , στον παραλιακό πλατανότοπο που εκτείνεται για αρκετά χιλιόμετρα βρίσκονται τα 2 κάμπινγκ του νησιού .

Το πρώτο που θα συναντήσετε ονομάζεται κάμπινγκ ελεύθερης διαβίωσης και αποτελεί στην ουσία ένα ελεύθερο χώρο μέσα στη φύση όπου οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έγιναν απλά για να εξυπηρετήσουν τις βασικότερες ανάγκες όπως ασφάλεια , νερό , υπαίθρια ντουζ και τουαλέτες .Εκεί μέσα  κατασκηνώνεις όπου σου αρέσει . Είναι ο αγαπημένος τόπος κάμπινγκ όσων αγαπούν τη φύση διότι δεν έχει ρεύμα και φωτισμό  και ο ήχος της θάλασσας  ανακατεύεται με το τραγούδι των τζιτζικιών και τις φωνές μιας παρέας που τραγουδά λίγο πιο πέρα με κιθάρες και άλλα μουσικά όργανα .

Ένα  χιλιόμετρο πιο κάτω βρίσκεται και το οργανωμένο κάμπινγκ .Μικρότερο σε μέγεθος αλλά με όλες τις προδιαγραφές ενός κάμπινγκ που περιλαμβάνει ηλεκτρικό ρεύμα , ζεστό νερό για ντουζ, τουαλέτες, καφέ, εστιατόριο  και μια μικρή οργανωμένη παραλία .

 Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή φτάνουμε στην τοποθεσία του  Φονιά.

 Μια από τις 2 χαρακτηριστικότερες διαδρομές που αξίζει να κάνετε με τα πόδια φυσικά  σ αυτό το νησί είναι η διαδρομή για τις βάθρες του Φονιά και τη Γριά βάθρα . Και για τις δυο διαδρομές απαραίτητα θα φοράτε το μαγιό σας , αθλητικά παπούτσια κι ένα back pack στην πλάτη με τα απολύτως απαραίτητα ..μια αλλαξια,  μια πετσέτα και τη φωτογραφική σας μηχανή.

Το μονοπάτι για τη Βάθρα του Φονιά χαράζεται κάθε χρόνο από ειδικούς ιχνηλάτες και σε οδηγεί μετά από 25 περίπου λεπτά πεζοπορίας στη μεγάλη πανέμορφη  βάθρα του Φονια και τον εντυπωσιακό καταρράκτη της.  ..Πιο πάνω υπάρχουν κι άλλες βάθρες αλλά η διαδρομή θεωρείται επικίνδυνη και δε συνίσταται  μιας κι έχουν σημειωθεί κατά καιρούς αρκετά δυστυχήματα από πτώσεις ακόμη κι από έμπειρους ορειβάτες και το σημείο είναι εξαιρετικά δύσκολο για διασωστική παρέμβαση.Επιστρεφοντας μην ξεχασετε να επισκεφτείτε την Καντίνα του Φονιά και ν απολαυσετε στον πανέμορφο κήπο της κάτω από τα δέντρα , παγωμένη μπύρα , λαχταριστές ομελέτες , και  κρεατικα της ώρας.

Η διαδρομή για τη  Γρια Βαθρα γίνεται μέσα από το χωριό των Θέρμων είναι πιο κοντά και είναι πιο προσβασιμο .Και εδώ όμως ισχύει το ίδιο ενδυματολογικά αλλά και για το ρίσκο..Ανεβείτε μέχρι εκεί που είναι ασφαλές .

Συνεχίζοντας την  ανατολική κατεύθυνση  φτάνουμε στην περίφημη παράλια των Κήπων όπου τελειώνει και το οδικό δίκτυο .

Μια τεράστια δαντελωτή παραλία με ηφαιστειογενές μαύρο βοτσαλάκι  περικλείει μια θάλασσα από   τα βαθύτερα νερά του Αιγαιου που φτάνουν και έως και 400 μετρα βάθος .

Δεν υπάρχει οργανωμένη πλαζ γι αυτό φροντίστε να πάρετε τα απαραίτητα . Για το νερό τον καφέ η ένα σνακ φροντίζει η μοναδική καντίνα που λειτουργεί τη θερινή σαιζόν στην παραλία των Κήπων .

 

Στην αριστερή άκρη της παραλίας μακριά από αδιάκριτα  βλέμματα υπάρχει και η παραλία των γυμνιστών η αρχή της οποίας σηματοδοτείται με την ανάλογη ταμπέλα  .

Στην επιστροφή μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την Ταβέρνα Καρυδιές και να απολαυσετε την υπέροχη τσιγαριστή φασολάδα και πεντανοστιμα μαγειρεμένα ντόπια φαγητά με υλικά από το νησί και ολόφρεσκο ζυμωτό ψωμάκι.

Ανεβαίνοντας στα Θερμά πρώτη στάση το δημοφιλές καφενεδάκι .Κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και με θέα που κόβει την ανάσα απολαμβάνεις το καφεδάκι σου, το τσίπουρο , τη μπύρα η το ποτό σου σ έναν χώρο συνάντησης ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο .. Τα βράδια εκεί αρκετά συχνά  λαμβάνουν χώρα εξαιρετικά μουσικά δρώμενα Jazz, Rock, Soul, Reggae της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως φυσικά και ανεπανάληπτες λαικορεμπετικες βραδιές .

Τα Θέρμα πήρανε την ονομασία τους από τις θεραπευτικές Ιαματικές πηγές του που είναι πλούσιες σε υδρόθειο και χλωριονατριο. Συνιστάται για ρευματικές αρθρίτιδες , χρόνιες αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, χρόνιες γυναικολογικές φλεγμονές και  παθήσεις των οστών. Υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές εγκαταστάσεις για να κάνετε ιαματικά λουτρά, ατομικά η ομαδικά.

Εξερευνώντας τα Θέρμα θα ανακαλύψετε πανέμορφα ταβερνάκια και θα γευτείτε ντόπιες σπεσιαλιτέ όπως το φανταστικό γεμιστό κατσικάκι .

 Προτείνουμε να ενημερωθείτε για την ημερήσια ομαδική πορεία προς  την κορυφή του βουνού . Μια διαδρομή ανοδικής πεζοπορίας   5 ωρών με ντόπιο οδηγό προς  την κορυφή του Σάος είναι μια εκδρομή που δεν θα ξεχάσετε ποτέ .

Ακολουθώντας τη βόρεια διαδρομή από το Λιμάνι της Καμαριώτισσας ο δρόμος μας οδηγεί στην όμορφη  Χώρα που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού ! Μη ορατή από τη θάλασσα είναι χτισμένη σε μια βουνοπλαγιά με τον τρόπο που χτιζόταν παλιά για να προστατεύονται από τους πειρατές. Δρομάκια στενά με καλντερίμι  , δεν επιτρέπουν πρόσβαση αυτοκινήτου και σ αφήνουν να περπατήσεις στα γραφικά στενά ως την κορυφή της όπου δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο των Γκατελούζι, των Ενετών κυρίαρχων του νησιού τον 14ο αιώνα, που άφησαν οχυρωματικά έργα γνωστά και ως Πύργοι των Γκατελούζι σε διάφορα σημεία του νησιού.  Πανέμορφα μαγαζάκια για καφέ ,γλυκό  , φαγητό και ποτό σε βεράντες με θέα το θρακικό πέλαγο  ξεφυτρώνουν σε κάθε πλευρά της διαδρομής δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να τα  απολαυσει οποιαδήποτε στιγμή . Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε καταπληκτικό φρέσκο ζυμωτό ψωμί από τον μοναδικό φούρνο με ξύλα  λίγο πριν φτάσετε στο Κάστρο.

Αν πάλι πάρετε από τη διασταύρωση τον δρόμο που οδηγεί στα δυτικά του νησιού να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το εκκλησάκι της Παναγιάς Κρημνιωτισσας που πηρε το ονομα της από τους απότομους γκρεμούς που την περιβάλλουν . Ο δρόμος είναι σε μέτρια κατάσταση αλλά αξίζει τον κόπο γιατί  σας αποζημιώνει η φανταστική πανοραμική  θέα. Κάτω από το εκκλησάκι υπάρχει κι ένα εξαιρετικό ταβερνάκι όπου σε ύψος 300 μέτρων  απολαμβάνετε την απίστευτη θέα με  παραδοσιακά εδέσματα  που θα θυμαστε μια ζωή .

Στη συνέχεια λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω  θα φτάσετε στη μοναδική αμμώδη παραλία του νησιού την περιβόητη Παχιά Άμμο.

Εκεί υπάρχει οργανωμένη πλαζ και η μοναδική ταβέρνα της περιοχής με πολύ καλό φαγητό .Απο μια άλλη διασταυρωση αξίζει ν ακολουθησετε τη διαδρομή που θα σας οδηγησει στον Προφήτη Ηλία . Το πιο ψηλό χωριό του νησιού περίφημο για τις ταβέρνες  με  κατσικάκια σουβλας που δεν συγκρίνονται γευστικά διότι τα κατσίκια στο νησί είναι παντού και  είναι ελευθέρας βοσκής .Όσο για τη γεύσης τους..απλά  ασύγκριτη!

Αν είστε fan ορειβατικών αναβάσεων σε κάθετους βράχους με σχοινιά επισκεφθείτε τις βάθρες του Ξηροπόταμου .Όπου μόνο έμπειροι ορειβάτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό και σχοινιά ασκούν το χόμπυ τους .

Η Σαμοθράκη δεν είναι κοσμικό νησί .Είναι ένας ξεχωριστός   τόπος που προσφέρεται για ήσυχες οικογενειακές διακοπές  και παρειστικες περιπετειώδεις εξερευνήσεις στη φύση ..  η αλλιώς  …ένα νησί που περιμένει να το ανακαλύψετε .

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »