Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
Αλεξανδρούπολη Φαρος

Μια Βόλτα Στην Πόλη – Αλεξανδρούπολη

 

 

Μια Βόλτα Στην Πόλη – Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη είναι η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα με ρυμοτομικό σχέδιο. Πράγμα που σημαίνει ότι όλοι δρόμοι κάθετοι και οριζόντιοι διασταυρώνονται αρμονικά και δεν μπορείς να χαθείς και να θέλεις. Μόνο 2 δρόμοι πηγαίνουν «λοξά» Ο ένας ασφαλτοστρώθηκε επάνω στις παλιές ράγες του σιδηροδρόμου και ο άλλος χτίστηκε επάνω από το Ρέμα Βανικιώτη.
Γενικά η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη που μπορείς να την περπατήσεις άνετα.

Η πιο όμορφη διαδρομή ξεκινά από το Πάρκο Προσκόπων απ όπου αρχίζει η παραλιακή οδός. Και ξεκινά με την περίφημη στροφή του Εγνατία… Μια μεγάλη στροφή με ανοδική κλίση του δρόμου πάνω ακριβώς από τη θάλασσα με πολλά παγκάκια, προσφέρεται για να κάνετε την πρώτη σας στάση και να απολαύσετε από την καλύτερη «εξέδρα» το απέραντο γαλάζιο… το επιβλητικό νησί της Σαμοθράκης να δεσπόζει στη μέση του Θρακικού πελάγους και αν είστε τυχεροί και έχει καθαρή ατμόσφαιρα θα δείτε να ξεπροβάλλουν η Ίμβρος, η Τένεδος, η Θάσος, ακόμη και η νότια κορυφή του Αγίου Όρους…

 

 

Φυσικά δεν υπάρχει πιο όμορφη τοποθεσία για να βγάλετε καταπληκτικές φωτογραφίες το ηλιοβασίλεμα…
Προχωρώντας… και αμέσως μετά τον στίβο της πόλης ξεκινά μια σειρά από γαστρονομικές προτάσεις για κάθε γούστο… Πίτσα, ψαράκι, κρεατικά, σε μια σειρά από μαγαζιά με υψηλό δείκτη ποιότητας λόγω του ανταγωνισμού, σας αφήνουν ελεύθερους να ακούσετε την όρεξη σας και να απολαύσετε καλό φαγητό μέσα, έξω η και απέναντι, πλάι στο κύμα τους καλοκαιρινούς μήνες…

 

Μετά ο δρόμος ισιώνει… και μπροστά σας στα 300 μέτρα περίπου θα ξεπροβάλει περήφανος και φωτεινός ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης.
Το κτίριο του φάρου έχει ύψος 18 μέτρα. Το κτίσιμο του ανέλαβε Γαλλική Εταιρεία Φάρων και Φανών της Μεσογείου μετά από σύμβαση με την τότε Τουρκική Κυβέρνηση. Εγκαινιάσθηκε και τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά την 1η Ιουνίου του 1880.

Βρίσκεται στην άκρη της μεγάλης παραλιακής πλατείας και κάτω του ακριβώς έχει ένα πανέμορφο μεγάλο σιντριβάνι…
Στο δρόμο για τον φάρο ανταμώνετε στα αριστερά σας νεοκλασικά κτίρια της πόλης όπως η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία δίπλα στο Πάρκο ανεξαρτησίας όπου λαμβάνουν χώρα εποχικά δρώμενα όπως το Χριστουγεννιάτικο χωριό, αποκριάτικες και καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Ακολουθεί το Δικαστικό Μέγαρο, και το Ταχυδρομείο της πόλης.
Δίπλα, μια σειρά όμορφα παραλιακά καφέ, πιτσαρίες και εστιατόρια.
Αμέσως μετά την πλατεία του Φάρου αξίζει να κατηφορίσετε για μια βόλτα στο λιμάνι.

 

 

 

Χαρακτηριστικά είναι και εκεί τα διατηρητέα κτίρια του Τελωνείου σήμα κατατεθέν των καρτ ποστάλ της πόλης μας εδώ και χρόνια…
Έξω από τα τείχη του λιμανιού στην δεξιά παράπλευρη χερσαία ζώνη μπορείτε να κάνετε έναν μικρό περίπατο πλάι στο κύμα και να επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Εύπλου που γιορτάζει κάθε καλοκαίρι στις 11 Αυγούστου.
Χτίστηκε μόλις το 1997 σε ανάμνηση του Αγίου Εύπλου της Αίνου της Ανατολικής Θράκης, που είναι η πατρίδα πολλών Αινιτών προσφύγων κατοίκων της Αλεξανδρούπολης .

Ο Άγιος Εύπλους, χτισμένος στην άκρη του λιμανιού της Αίνου, ξεπροβόδιζε τα καράβια, ώστε να έχουν “ευ πλου”, καλό ταξίδι δηλαδή. Για το λόγο αυτό και η καινούρια εκκλησία του Αγίου Εύπλου χτίστηκε και αυτή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης .
Ανεβαίνοντας ξανά ..κατευθυνθείτε βόρεια για να επισκεφτείτε την Μητρόπολη. Ο ιερός ναός του αγίου Νικολάου δεσπόζει επάνω στον μοναδικό λόφο της σχετικά επίπεδης Αλεξανδρούπολης .

 

Γύρω στο 1860 χτίστηκε για πρώτη φορά μια μικρή ξύλινη εκκλησία. Το 1890 ο Μητροπολίτης Αίνου μετέφερε την έδρα του από την Αίνο (σημ. Τουρκία) στο Δεδέ-αγάτς (σήμερα Αλεξανδρούπολη), δίνοντας έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα στην περιοχή.
Ο Ναός θεμελιώθηκε το 1892 και εγκαινιάστηκε το 1901 από τον Μητροπολίτη Αίνου, Γερμανό Θεοτοκά. Πρόκειται για πετρόκτιστη βασιλική με τρούλο και δύο κωδωνοστάσια που ανυψώθηκαν το 1908..
Δίπλα στο Ιερό Ναό της Μητρόπολης και Πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου βρίσκεται η Λεονταρίδειος Σχολή που ολοκληρώθηκε το 1909. Το κτίριο χτίστηκε με δωρεά του Αντώνη Λεονταρίδη από τον οποίο πήρε το όνομά της η Σχολή. Αρχικά έφερε στη μετόπη της ιταλικά αγάλματα που παρίσταναν τις εννέα μούσες. Σήμερα τα αγάλματα αυτά βρίσκονται στην είσοδο του κτιρίου που πλέον λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Μουσείο.

 

 

Από την οδό Αίνου στη βόρεια πλευρά της Μητρόπολης στην αριστερή της κατεύθυνση.. αν την ακολουθήσετε σε μόλις 100 μέτρα στον αριθμό 46 της οδού θα φτάσετε στη σημερινή σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης που στεγάζεται στο 4όροφο διατηρητέο ιστορικό κτίριο του παλιού Καπνομάγαζου. Λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο ενώ στο Ισόγειο λειτουργεί Καφέ όπου πραγματοποιούνται κατά καιρούς καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη νεαρή σε ηλικία ..
Πάραυτα η πόλη με τα 1000 πιάνα όπως ονομαζόταν τις πρώτες δεκαετίες της ύπαρξης της, η Αλεξανδρούπολη, λόγω των αναρίθμητων αρχοντικών που διέθεταν πιάνο, έχει τη δική της μικρή ιστορία και μια ήρεμη ομορφιά που δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας, της φιλοξενίας και της οικειότητας.
Αξίζει να την επισκεφτείτε!

;

 

Μάθετε περισσότερα για τα κορυφαία αξιοθέατα και τις περιοχές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στον Έβρο και γνωρίστε περισσότερα για την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »