Visitalexandroupoli.gr

Visit Alexandroupoli - Logo
Search
Close this search box.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Περιηγηθείτε στην αρχοντική ομορφιά της

Φυσικά από μία σελίδα αφιερωμένη στις διακοπές, δεν θα μπορούσε να λείπει η πολυαγαπημένη Αλεξανδρούπολη. Το diakopes.gr λοιοπόν, κάνει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον τόπο μας, δίνοντας στους αναγνώστες έναν “οδηγό” με κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πόλης, τα οποία σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη κατά την διάρκεια των διακοπών σας στην Αλεξανδρούπολη. Πέρα από το καλό φαγητό και την ατελείωτη διασκέδαση, η Αλεξανδρούπολη προσφέρει και πολιτισμικούς θυσαυρούς που περιμένουν να εξερευνηθούν.

Διαβάστε τη δημοσίευση:

Όταν ακούμε Αλεξανδρούπολη, μας έρχεται στο μυαλό η εικόνα του επιβλητικού φάρου, στο λιμάνι της πόλης. Κατά την άφιξή μας λοιπόν στο μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης, πράγματι, αντικρίσαμε το χαρακτηριστικό ναυτικό σύμβολό της, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο λιμενίσκος που δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1850, όπου σήμερα βρίσκεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έδειξε την ανάγκη εγκατάστασης του φάρου, προς διευκόλυνση των ναυτικών. Την 1η Ιουνίου 1880, εγκαινιάσθηκε και τέθηκε σε λειτουργία πρώτη φορά.

Περπατώντας δίπλα στη θάλασσα, παράλληλα του ποδηλατοδρόμου, ανάμεσα στα καφέ και μεζεδοπωλεία, θα συναντήσετε το Νομαρχείο. Στην αυλή του φιλοξενείται το ακριβές αντίγραφο της Νίκης της Σαμοθράκης. Το πρωτότυπο άγαλμα, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Τελικός προορισμός του αγάλματος είναι το αρχαιολογικό μουσείο Σαμοθράκης.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Η περιήγηση μέσα στην πόλη, συνεχίζεται με την επίσκεψη στα Μουσεία της. Η Αλεξανδρούπολη, αν και νεόδμητη πόλη έχει σημαντική πολιτισμική παράδοση.  Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, ιδρύθηκε το 1976 και στεγάζεται στη Λεονταρίδειο σχολή (πρώην σχολή αρρένων), δίπλα στον Άγιο Νικόλαο. Στο ισόγειο φιλοξενούνται εκκλησιαστικά αντικείμενα, συλλογές ξυλογλυπτικής, καθώς και ιερατικά άμφια ιεραρχών. Στον πρώτο όροφο θα γνωρίσετε τα στάδια αγιογράφησης των εικόνων, τις διαφορές μεταξύ ορθόδοξης και δυτικής αγιογραφίας και σημαντικά εκθέματα από την Αγία Κυριακή Αίνου Ανατολικής Θράκης.

Μια επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε την ιστορία της πόλης αλλά και της Θράκης γενικότερα. Το μουσείο διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή πινάκων ζωγραφικής από καλλιτέχνες της περιοχής, μια  συλλογή 1000 βιβλίων καθώς και αρχειακό υλικό από παλιά αντικείμενα και έγγραφα.

Ένα μέρος που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκηςένα υπέροχο νεοκλασικό του 1899. Πάνω από 500 εκθεσιακά αντικείμενα μας βοηθούν να κατανοήσουμε την ανθρωπογεωγραφία της Θράκης, την ιστορία και τη ζωή των κατοίκων της.

Φυσικά, μετά την περιήγησή σας στα μουσεία, θα γνωρίσετε τη βραδινή πλευρά της πόλης. Η Αλεξανδρούπολη έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Τα βράδια ο παραλιακός δρόμος κλείνει για τα αυτοκίνητα και γίνεται πεζόδρομος, γεμίζοντας κόσμο. Οι επιλογές είναι πολλές: γραφικά ταβερνάκια για να απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες, ποτό και χορός στα μπαράκια της πόλης, ακόμα και ένας βραδινός περίπατος με θέα την όμορφη θάλασσα.

ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΖΩΝΗ

Η επόμενη μέρα συμπεριλάμβανε λίγο πιο μακρινές εξορμήσεις. Το πρωί κατευθυνθήκαμε στην Αρχαία πόλη Ζώνη, έναν πανέμορφο ιστορικό χώρο, με αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Αρχαία Ζώνη, ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Σαμοθράκης, πιθανώς στα τέλη του 7ου αι. π.Χ.  Ο Ηρόδοτος ονομάζει τις οχυρωματικές εγκαταστάσεις «Σαμοθρηΐκεα τείχεα». Η πόλη έφτασε στο απόγειο της ακμής της τον 5ο και 4ο αι. π.Χ. Έπειτα από ανασκαφές, έχουν βρεθεί σύνολα κατοικιών, το μικρό ιερό της Δήμητρας, ένας ναός του Απόλλωνα, καθώς και το νεκροταφείο του οικισμού.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

Ιστορικής σημασίας που επιβεβαιώνει τον πολιτισμικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής και αξίζει να επισκεφθείτε, είναι η Αρχαία Εγνατία Οδός, ένα από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και εμπορικούς δρόμους του αρχαίου κόσμου. Κατασκευάστηκε από τον ανθύπατο της Μακεδονία Γναίο Εγνάτιο, μεταξύ 146 και 120 π.Χ. Ο άξονας συνέδεε τη Ρώμη με τις κρίσεις της στην Ανατολή. Το δρόμο αυτό είχαν ακολουθήσει τα στρατεύματα του Δαρείου και του Ξέρξη στις εκστρατείες των Περσών κατά της Ελλάδος, καθώς και ο Αλέξανδρος στην εκστρατεία του προς την Ασία.

 

ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

Φυσικά, αποκορύφωμα του ταξιδιού, ήταν η εκδρομή και η βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου. Περίπου 30 χλμ. βορειοανατολικά της εκβολής του, ο Έβρος χωρίζεται σε δύο βραχίονες σχηματίζοντας ένα μακροσκελές τρίγωνο. Η περιοχή έχει έκταση περίπου 200.000 στρέμματα, τα οποία μοιράζονται σήμερα η Ελλάδα (150.000 στρ.) και η Τουρκία. Για αιώνες ολόκληρους το Δέλτα παρέμενε κυριολεκτικά ανεξερεύνητο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’50 ήταν μια πραγματικά παρθένα περιοχή, την οποία τολμούσαν να πατήσουν μόνο λίγοι ψαράδες.

Η υπέροχη καταπράσινη έκταση, το Δέλτα του ποταμού, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως μια περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας. Ο υδροβιότοπος φιλοξενεί σπάνιους ζωντανούς οργανισμούς. Η σπουδαιότητα του για το ταξίδι πολλών πουλιών, τα αγαθά που προσφέρει στους ανθρώπους και οι παραδόσεις που γεννήθηκαν εδώ, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν.

 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑΣ

Η τελευταία στάση μετά την αξέχαστη βαρκάδα μας στον Έβρο, ήταν στον οικισμό Φέρες. Εκεί επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή της Παναγίας Κοσμοσώτειρας. Η Μονή ιδρύθηκε το 1152 από τον Ισαάκιο Κομνηνό, ο οποίος προσέφερε όλη του την περιουσία στο μοναστήρι της Βήρας. Αποτελεί ένα λαμπρό δείγμα βυζαντινής εκκλησίας και Κωνσταντινουπολίτικης τέχνης. Μάλιστα έχει χτιστεί κατά το πρότυπο της Αγιάς Σοφιάς.

Πηγή: diakopes.gr

 

Μάθετε περισσότερα για τα κορυφαία αξιοθέατα και τις περιοχές που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στον Έβρο και γνωρίστε περισσότερα για την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Translate »